Γιούνκερ: Ώρα να πάρουμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας

Γιούνκερ: Ώρα να πάρουμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας

Οι 4 προτάσεις της Κομισιόν για ισχυρότερη Ευρώπη
 
Δέσμη μέτρων με τέσσερεις πρωτοβουλίες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχουν στόχο την αύξηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, περισσότερη κοινωική δικαιοσύνη και αύξηση των επενδύσεων. Ανάμεσα σε άλλα, η Κομισιόν προτείνει, την μετεξέλιξη του ESM  σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, την δημιουργία θέσης για έναν κοινό Υπουργό Οικονομικών για όλα τα μέλη και  την ενσωμάτωση των διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

«Μετά από χρόνια κρίσης, είναι πλέον καιρός να πάρουμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας», δήλωσε σχετικά ο Προέδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σημερινή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για να διασφαλίσουμε ότι η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση είναι πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική, και ότι αναλαμβάνει δράση προς όφελος όλων των πολιτών μας. Τώρα που ο καιρός είναι καλός είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξουμε την οροφή».
Σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ)

Μία πρόταση, που πρακτικά, δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ το οποίο θα εδράζεται στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και θα βασίζεται στην καθιερωμένη δομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αν και στην αρχή της κρίσης η Ευρώπη δεν είχε την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει προγράμματα διάσωσης, οπότε και ζητήθηκε η συμβολή του ΔΝΤ, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο ESM έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, παρέχοντας βοήθεια στα κράτη μέλη για να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ αναμένεται να βασιστεί στην αρχιτεκτονική του ESM, με ουσιαστική διατήρηση των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών και θεσμικών δομών του, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να συνδράμει τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσχέρειες.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα παρέχει τον κοινό μηχανισμό ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να διευκολύνει την ομαλή εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Ενσωμάτωση της Συνθήκης Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης
Από το 2012, τα 25 συμβαλλόμενα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν νομικά να ενσωματώσουν τις ουσιώδεις διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης σταθερότητας στο δίκαιο της Ένωσης πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, που αντιστοιχεί στην Πρωτοχρονιά του 2018.

Η νέα πρόταση ενσωματώνει στο δίκαιο της Ε.Ε. τα κύρια στοιχεία της Συνθήκης για την υποστήριξη υγιών δημοσιονομικών πλαισίων σε εθνικό επίπεδο και συνάδει πλήρως με τους ισχύοντες κανόνες που ορίζονται στο πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν αυτή την πρόταση έως τα μέσα του 2019.

Κοινός ΥΠΟΙΚ για όλη την Ευρώπη
Αν και προς το παρόν το έδαφος δεν είναι πρόσφορο για την δημιουργία θέσης ενός κοινού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, η Κομισιόν, κάνει το πρώτο βήμα, στοχεύοντας σε μία ανακοίνωση που θα προσδιορίζει τα πιθανά καθήκοντα Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα έχει ρόλο Αντιπροέδρου της Επιτροπής και προέδρου της Ευρωομάδας, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ.

Στόχος της Κομισιόν, είναι η θέση αυτή, να ενισχύσει τη συνεκτικότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες.
Αναμένεται να χρειαστούν πρώτα αρκετές συζητήσεις και οι αξιωματούχοι της Επιτροπής εκτιμούν ότι εάν επιτευχθεί κοινή συμφωνία σχετικά με τον ρόλο του υπουργού έως τα μέσα του 2019, θα είναι δυνατή η δημιουργία αυτής της θέσης στο πλαίσιο της σύνθεσης της επόμενης Επιτροπής.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312660-Gioynker-Ora-na-paroyme-to-mellon-tes-Eyropes-sta-cheria-mas ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...