Γιούνκερ: Ο εν αναμονή πρόεδρος της Κομισιόν στο στόχαστρο για την αδυναμία του στο αλκοόλ

Γιούνκερ: Ο εν αναμονή πρόεδρος της Κομισιόν στο στόχαστρο για την αδυναμία του στο αλκοόλ
Η αδυναμία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο αλκοόλ συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο στα “πηγαδάκια” των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Telegraph”, το lifestyle του πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου απασχόλησε τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, λίγο πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατά την οποία θα αποφασιστεί αν τελικά θα αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν. Οι κακές συνήθειες του “κυρίου ευρώ” βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ποτηράκια αλκοόλ που καταναλώνει ο εν αναμονή πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής. Υπήρξε μάλιστα κι ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που δε δίστασε να πει ότι ο Γιούνκερ ξεκινά το αλκοόλ από το… ξημέρωμα.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-θα είναι ο διάδοχος του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο καθώς η εκστρατεία αντι-Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής με ενορχηστρωτή τον Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποτύχει. Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για να φρενάρουν την υποψηφιότητα του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Ακόμα και οι δύο πιο ισχυροί σύμμαχοί του, Τσεχία και Ολλανδία, έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή,ανακοινώνοντας πως θα στηρίξουν τον Γιούνκερ. Η μεγάλη έκπληξη ήταν λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.Πριν από λίγο, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, αν και ο υποψήφιος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος (EΛK) θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, ο ίδιος δεν πρόκειται να τον στηρίξει.

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική “Telegraph”, η αδυναμία του Γιούνκερ στο αλκοόλ έχει γίνει πολλές φορές και τα πρηγούμενα χρόνια αντικείμενο συζήτησης στα “πηγαδάκια” των Βρυξελλών ενώ ανώτατος αξιωματούχος δε δίστασε να πει ότι ο Γιούνκερ έχει το κονιάκ για πρωινό…

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εξάρτηση του Γιούνκερ από το αλκοόλ έχει απασχολήσει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους απο τότε που το όνομά του προτάθηκε από το ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στον Γιούνκερ που συμμετείχε σε ευρωπαικά μίτινγκ έσπευσε να διαψεύσει τις “φήμες” επισημαίνοντας πως πρόκειται για αναλήθειες, 100%.”Δεν έγινε καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα”, είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Στο μεταξύ, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να μην δώσουν το πράσινο φως στον Γιούνκερ, στη διάρκεια επίσημου δείπνου, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την άποψη ότι, ένας φεντεραλιστής παλαιάς κοπής, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου,δεν θα μπορέσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Μπορεί ο Κάμερον να έχει χάσει το παιχνίδι, ωστόσο συνεχίζει απτόητος να διατυμπανίζει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι “ακατάλληλο πρόσωπο” για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό επανέλαβε και σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου αναμένεται να εγκριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν και πάλι χθες την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, “έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα”, σύμφωνα με την Δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Για τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, “πρόκειται για την ισορροπία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δεν είναι θέμα προσώπων.

“Ο κ. Γιούνκερ είναι το πρόσωπο που μπορεί να εκλεγεί”, είπε.

“Μπορούμε να κατανοήσουμε τη βρετανική θέση και είναι σεβαστή από τη δική τους οπτική γωνία, αλλά δεν μπορούν μόνοι τους να μπλοκάρουν τις 26 ή 27 χώρες που συμφωνούν”, δήλωσε από την πλευρά ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο.

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...