«Γκάζι» στην είσπραξη οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών!

Κυριακή 12/06/2016 – 23:50 Μισό ΑΕΠ τα «φέσια» στο Δημόσιο!  Έρχονται πιο βαριές  «καμπάνες» για όσους δεν κόβουν απόδειξη! «Τσουνάμι» ελέγχων έχουν ξεκινήσει οι ελεγκτικές υπηρεσίες, του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν «πλημυρίσει» τα γραφεία των τραπεζών, με αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία, των πελατών τους!  Τα χρέη στο Δημόσιο, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, φτάνοντας σχεδόν τα 90 δις ευρώ, που είναι το μισό ΑΕΠ της χώρας! Αυτό έχει κάνει τον μηχανισμό, να «σφίξει» τα χρονοδιαγράμματα των ελέγχων, με χιλιάδες ανοιχτούς φακέλους να εξετάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάθε γωνιά του Δημοσίου, που ασχολείται με την είσπραξη οφειλών, από τις ΔΟΥ, τους οικονομικούς εισαγγελείς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και όλο το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έχουν ξεκινήσει ένα πρωτοφανές, για τα ελληνικά δεδομένα,  κυνηγητό, για να ταχτοποιήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους «μπαταχτσήδες» και να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, εξετάζονται όλοι οι τρόποι για την είσπραξη μικρών και μεγάλων «φεσιών». Μάλιστα, από τις τράπεζες, τονίζουν πως υπάρχουν ολόκληρα τμήματα, αφιερωμένα σε αυτή την δουλειά, δηλαδή, να βρίσκουν τα στοιχεία που αιτούνται τόσο οι εγχώριες ελεγκτικές υπηρεσίες, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, το ΤΧΣ και άλλες υπηρεσίες από τις Βρυξέλλες!
 Δημοσιεύεται η λίστα με  τους μεγαλοφειλέτες! Εντός Ιουνίου, θα αναρτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η λίστα με ονόματα, όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές! Η απειλή της διαπόμπευσης, έρχεται με στόχο την είσπραξη ποσού που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες οφειλέτες που παρά τις οχλήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτε πληρώνουν, ούτε ρυθμίζουν τις οφειλές τους.  Η λίστα ήδη καταρτίζεται και αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ ().  Το υπουργείο ψάχνει τρόπους να μαζέψει τις οφειλές, που συνεχίζουν να αυξάνονται με άλματα.
 Ανησυχία για αύξηση της παραβατικότητας στην αγορά!  Ιδιαίτερα ανησυχητικές, είναι οι αναφορές για ένταση της φοροδιαφυγής στην αγορά, μετά την αλλαγή του νόμου, σχετικά με τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων!  Ενώ την τελευταία πενταετία, οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιμα που γονάτιζαν τις επιχειρήσεις , σήμερα τα πρόστιμα είναι τόσο μικρά που πολλοί καταστηματάρχες, νιώθουν πως τους συμφέρει να είναι παράνομοι όλο το χρόνο και δύο τρεις φορές να πληρώσουν τα χαμηλά πρόστιμα, παρά να κόβουν αποδείξεις!  Αυτό γίνεται, γιατί με τον νέο νόμο του Νοεμβρίου, το πρόστιμο είναι το 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που δεν κόπηκε. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε ένα εστιατόριο που δεν κόπηκε απόδειξη για λογαριασμό 50 ευρώ (προ φόρων), ο ΦΠΑ είναι 12 ευρώ. Το πρόστιμο είναι μόνο 6 ευρώ! Το πλήγμα στα Δημόσια έσοδα, από την μεγάλη φοροδιαφυγή, υπολογίζεται γύρω στα 8 δις ευρώ,  κάθε χρόνο.  Δηλαδή, τρείς ΕΝΦΙΑ, που είναι 2,65 δις ευρώ το χρόνο! Αλλάζουν και πάλι τα πρόστιμα, για όσους δεν κόβουν αποδείξεις! Αυτά τα φαινόμενα, έχουν κάνει το οικονομικό επιτελείο να ξανασκεφτεί το θέμα του προστίμου και σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένονται νέες αλλαγές! Το ποινολόγιο, του Νοεμβρίου, θα αλλάξει για ακόμα μία φορά, αφού τώρα είναι πια φανερό πως η κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις, έχουν κάνει την αγορά «άγρια δύση»! Σύμφωνα με τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τα πρόστιμα θα επανεξεταστούν, αλλά «δεν θέλουμε να πάμε στη λογική των αυστηρών προστίμων τα οποία επιβάλλονται και δεν εισπράττονται», τόνισε.
 Πάνω από 7.000 ειδοποιητήρια οφειλών την εβδομάδα!  Αν και πρόκειται για δύο ξεχωριστά προβλήματα, τόσο η φοροδιαφυγή, όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ασκούν μεγάλες πιέσεις στα Δημόσια Ταμεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν ξεκινήσει κυνηγητό για να αυξήσουν τις εισπράξεις, με χιλιάδες αιτήματα προς τις τράπεζες για να αντλήσουν στοιχεία και πάνω από χίλια ειδοποιητήρια κάθε ημέρα, στους οφειλέτες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...