Γραφείο Προϋπολογισμού: Χωρίς ανάπτυξη και το μνημόνιο θα αποτύχει

Τετάρτη 20/07/2016 – 21:50

 Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ανάπτυξη

 «Το τρίτο Μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», τονίζεται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που προσθέτει, πως  «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου Μνημονίου», με την μείωση της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της ανεργίας να είναι μέσα στις προτεραιότητες.

 Η κυβέρνηση, αναφέρει η έκθεση, έχει μπροστά της ένα «ηράκλειο» έργο και ελπίζει να στραφεί τώρα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, στο ζήτημα της ανάπτυξης, αφού αναγνωρίζει, όπως και η αντιπολίτευση, ότι χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη και το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει.

 Αναμφίβολα, το Μνημόνιο βαραίνουν σοβαρά ελαττώματα που μπορεί να ανατρέψουν τη μεταρρυθμιστική προοπτική. Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι ρεαλιστικός και οι αναβολές σε μια οριστική ρύθμιση του χρέους της χώρας τροφοδοτούν την αβεβαιότητα.

 Από τα αναμενόμενα (υπό όρους) οφέλη στην έκθεση αναφέρονται:

 Πρώτον, εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση κυρίως του δημοσίου χρέους και αποτρέπουν μια απότομη στάση πληρωμών. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα έκαναν δυνατή μια πρώτη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

 
Το κόστος των φορολογικών βαρών και τα μέτρα της Ανάπτυξης

 Το νέο Μνημόνιο και το συμπλήρωμά του, μολονότι βραχυπρόθεσμα έχουν κόστος λόγω των νέων φορολογικών βαρών, προβλέπουν επιπλέον ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ευνοήσουν την ανάπτυξη. Άμεσα ή έμμεσα υποδεικνύουν επίσης την ανάγκη για πρόσθετες πολιτικές αναπτυξιακής πνοής που μπορούν να συμβάλουν στη λύση κυρίως μακροπρόθεσμων προβλημάτων της χώρας.  Ειδικά στο ζήτημα των στρεβλώσεων των αγορών σημειώνεται «ατμοσφαιρική» πρόοδος.

 Η επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αποτελεί μία προϋπόθεση, μεταξύ άλλων για να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή πιστώσεων στην παραγωγική οικονομία.

 
Εξαντλημένη η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων

Δεδομένου του μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη αποτελεσματικότητά της καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί, τονίζεται στην έκθεση.

Οι φόροι αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος φέρνει την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης που αναπόφευκτα θα δυσχεράνει την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και συνεπώς την επίτευξη των ιδιαίτερα φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων ενώ αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Την περίοδο 2010-15, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 24%, και τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5,24% .

Μη βιώσιμο το συνταξιοδοτικό, παρά τα νέα μέτρα!

Στο κείμενο της Έκθεσης, τονίζεται πως, το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο παρά την δημοσιονομική προσαρμογή των 3,5 δις ευρώ έως και το 2019. Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι μεγάλες όπως και οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων που θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Η εισπραξιμότητα των ταμείων θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

Οι μεγάλοι στόχοι πλεονασμάτων, κρατούν την Οικονομία στην ύφεση

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, είναι ότι πρέπει κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, της τάξεως του 1%-2%. Τα υπερβολικά πλεονάσματα προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία – μέσω της υπερβολικής φορολόγησης και της μεγάλης μείωσης των δαπανών – με συνέπεια να πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης και να παγιδεύεται η οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο στασιμότητας ή/και ύφεσης.

Οι «κόκκινες» γραμμές και οι νέες αβεβαιότητες στα Εργασιακά

 Οι διαρθρωτικές πολιτικές περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το γραφείο προϋπολογισμού της βουλής επισημαίνει πως  η επανάληψη δηλώσεων για ασαφείς γραμμές που η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υπερβεί και η επίκληση αμήχανων κοινωνικών εταίρων μπορεί να προκαλέσει τον Σεπτέμβριο νέες αβεβαιότητες και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης

 Ας προσθέσουμε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν ευελιξία χωρίς ασφάλεια. Το αντίθετο μάλιστα. Το Μνημόνιο υποδεικνύει την ανάγκη για καλύτερες ενεργές πολιτικές απασχόλησης με την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, αποτελεσματικότερους θεσμούς επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης κ.ά. Τελικά, βέβαια, η επιστροφή στην ανάπτυξη και μάλιστα σε σταθερή βάση είναι η κύρια προϋπόθεση για εργασιακή ασφάλεια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...