Γ. Βαρουφάκης: «Δεν υποχωρούν οι δανειστές, είμαστε σε πόλεμο»

Γ. Βαρουφάκης: «Δεν υποχωρούν οι δανειστές, είμαστε σε πόλεμο»
Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τους δανειστές της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές της για να έρθει πιο κοντά σε συμφωνία, όμως δεν έχει δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει κι εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξηγώντας μάλιστα τους λόγους που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα συμφωνία ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

«Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν της θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας».

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έδωσε και δύο παραδείγματα για το πού έχει υποχωρήσει η ελληνική πλευρά.

«Τους προσφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία εγώ δεν πιστεύω. Μόνο και μόνο για να έρθουμε πιο κοντά στις θέσεις τους. Τους προσφέραμε μια αύξηση στον ΦΠΑ αν και θα είναι προβληματικό για εμάς. Υπήρξαν κινήσεις καλής θέλησης, θέλοντας να δείξουμε ότι επιθυμούμε συμφωνία. Θα προσπαθήσω να μείνω αισιόδοξος μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έρθει στο… πάρτι τώρα», δήλωσε.

Ερωτηθείς δε αν μπορεί να υπάρξει γέφυρα ανάμεσα στις δύο προτάσεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απαντά:

«Η διαφορά είναι αν είναι να σκοτώσει κανείς ό,τι έχει μείνει από την ελληνική οικονομία και το να μην το σκοτώσει. Είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης εδώ και επτά χρόνια. Εάν προχωρήσουμε σε μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσουμε τη φορολογία για να πιάσουμε το στόχο των 3 δισ. ευρώ που ζητάει η άλλη πλευρά, θα έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά. Είναι σαν να χτυπάς μια άρρωστη αγελάδα και να της ζητάς να παράγει περισσότερο γάλα – θα την σκοτώσεις. Ακόμη και η δική μας πρόταση για πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι υπερβολική. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ισορροπημένους προϋπολογισμούς».

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, ο Γ. Βαρουφάκης είπε:

«Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μόλις το 1/3 του πακέτου που διαπραγματευόμαστε. Είμαστε σαφείς: χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές βιώσιμες. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπήρξαν κάποιες θετικές γνώμες των δανειστών πάνω σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να τερματιστεί η ελληνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αυτοί είναι που θέλουν οι γραφειοκράτες».

Θα υπάρξει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, ρωτά η γερμανικά εφημερίδα και ο Γ. Βαρουφάκης απαντά:

«Δεν θέλουμε ούτε ένα νέο ευρώ. Αυτό που προτείνουμε είναι ανταλλαγή ομολόγων που είναι το μεγάλο πρόβλημα και μας απαγορεύει να μετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Θα πρέπει να λάβουμε ένα δάνειο από το ESM που θα πάει κατευθείαν στην ΕΚΤ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αν θέλουμε μια αναλυτική συμφωνία δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος εκτός».

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών πέταξε το μπαλάκι στην πλευρά των δανειστών για το αν θα επιτευχθεί τελικά ή όχι συμφωνία.

«Ρωτήστε την Τρόικα, ρωτήστε τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε πάρει εντολή να διαιωνίσουμε την κρίση».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...