Γ. Σταθάκης: Τα 4 σημεία κλειδιά για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας

Γ. Σταθάκης: Τα 4 σημεία κλειδιά για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τετάρτη 23/03/2016 – 22:45

Γ. Σταθάκης: Τα 4 σημεία κλειδιά για την  ανάπτυξη της εξωστρέφειας

Σε θετικούς ρυθμούς Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2016, θα περάσει η ελληνική Οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Παράλληλα, εντοπίζει σταδιακή αλλά γρήγορη άρση των Capital Controls. Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί στην ελληνική αγορά και σταδιακά η Οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για αυτή την επιστροφή στην Ανάπτυξη έθεσε ως χρονικό όριο, το δεύτερο τρίμηνο του 2016. «Σταδιακά, επίσης, και με πολύ γρήγορους ρυθμούς αίρονται τα capital controls (…) παρ’ όλα τα θετικά αυτά μηνύματα βρισκόμαστε πάντοτε σε επαγρύπνηση και δουλεύουμε μεθοδικά για τη σταθεροποίηση της οικονομίας έχοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη από την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού».

 

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρώπη μετά τις Βρυξέλλες

« Ευρώπη μετά και τα τελευταία γεγονότα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία στο ετήσιο forum  «Active Greece Awards 2016 – Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας», Μετά τις εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης, ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το σταυροδρόμι, «Ο ένας δρόμος οδηγεί στη δημοκρατική διαχείριση της μεταναστευτικής και οικονομικής κρίσης και ο άλλος δρόμος οδηγεί στην αναβίωση ενός σκοτεινού παρελθόντος που στο όνομα της ασφάλειας φέρνει από την πίσω πόρτα τον σκοταδισμό».

Ο υπουργός από το βήμα του συνεδρίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στα 4 σημεία «κλειδιά» για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης του εξαγωγικού κλάδου με το καινούργιο αναπτυξιακό υπόδειγμα.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Με την ελληνική αγορά να περιμένει  από την κυβέρνηση νέες δράσεις που θα δώσουν το έναυσμα για μία αναζωπύρωση του ελληνικού επιχειρείν, ο υπουργός αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο  και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία 18 χρόνια το Δημόσιο δαπάνησε περίπου 12 δισ. σε επιχορηγήσεις των αναπτυξιακών νόμων «με πελατειακή διοχέτευση επιχορηγήσεων και διανομή σε ημετέρους».  Ο Γιώργος Σταθάκης,  ξεδίπλωσε τα στοιχεία των προηγούμενων νόμων που δείχνουν ότι από το 2004 ο τότε νόμος έδωσε το 4% των επενδυτικών σχεδίων στο 44% των επιχορηγήσεων. Στον νόμο του 2011 το 5% των επενδυτικών σχεδίων έλαβε το 42% των επιχορηγήσεων και από αυτά το 95% των επενδυτικών σχεδίων ήταν χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, δυο μόνο κλάδοι, η ενέργεια και ο τουρισμός, αμφότεροι με διασφαλισμένη αγορά, συγκέντρωσαν το 72 % των επενδυτικών σχεδίων. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά,  «Το αποτέλεσμα λοιπόν των προηγούμενων αναπτυξιακών, ήταν απλά και μόνο η αναπαραγωγή ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου»

Εξωστρέφεια της ελληνικής Οικονομίας

Μέσα από την συγκρότηση, της νέας διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση της εξωστρέφειας, η κυβέρνηση έχει δώσει το στίγμα των επόμενων βημάτων.  Αυτά έχουν συγκεκριμένη στόχευση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής. Εδώ εντάσσονται η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με βάση το Enterprise Greece με αντικείμενα την πλήρη και αναλυτική καταγραφή του παραγωγικού εξαγωγικού και εν δυνάμει εξαγωγικού δυναμικού της χώρας και την ολοκληρωμένη παρουσίαση των υφιστάμενων εργαλείων της πολιτείας για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, σε μέσα σε αυτά, είναι η αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης agora του υπουργείου Εξωτερικών και η ενδυνάμωση των δομών της οικονομικής διπλωματίας.

Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

Στο νέο ΕΣΠΑ, δίνεται προτεραιότητα σε εξωστρεφείς τομείς που χαρακτηρίζονται από καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία. Ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε σχετικά ό,τι ήδη, «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε καταλήξει σε 8 κλάδους προτεραιότητας», θυμίζοντας  ό,τι οι τομείς αυτοί είναι 1) αγροδιατροφή, 2)βιοεπιστήμες – υγεία – φάρμακα, 3) τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 4) ενέργεια, 5) περιβάλλον – βιώσιμη ανάπτυξη, 6) μεταφορές, 7)υλικά – κατασκευές και τουρισμός – πολιτισμός και  8) δημιουργικές βιομηχανίες.

Αναπτυξιακό Ταμείο

Το 2014 το 39,7% των αιτήσεων για δανεισμό που υπέβαλλαν οι ΜΜΕ απορρίφθηκε τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται μόλις στο 16%. «Το Αναπτυξιακό Ταμείο ως βασικό στόχο θα έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των χρηματοδοτικών δράσεων για τις ΜΜΕ. Η συμβολή του στη συνδρομή και τη χάραξη της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Για να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτόν τον ρόλο θα αναπτύξει θεσμούς διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιπρόσθετα, θα πραγματοποιεί μελέτες με στόχο την ανάδειξη ενδεχόμενων αστοχιών και αποτυχιών της αγοράς και θα εισηγείται προτάσεις αντιμετώπισης αυτών» όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...