Γ. Σταθάκης: H αξιολόγηση δεν μπορεί να παραταθεί πλέον, πρέπει να κλείσει (Βίντεο)

Γ. Σταθάκης: H αξιολόγηση δεν μπορεί να παραταθεί πλέον, πρέπει να κλείσει (Βίντεο)

Κατηγορία

n.anastasiou
Σάββατο 27/02/2016 – 09:43

Σταθάκης

“Εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας”

“Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη εκλογών”

Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, υπάρχουν αποστάσεις και προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ.

“Εκτιμώ ότι επειδή είναι τέσσερα τα θέματα της διαπραγμάτευσης (σ.σ.ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας) η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα θέματα. Υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί σε επίπεδο νομοσχεδίων κάποιο από αυτά τα θέματα αλλά θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων” τόνισε μιλώντας το πρωί στο MEGA.  “Και τα τέσσερα θέματα πρέπει να κλείσουν. Υπάρχουν αποστάσεις ακόμα. Έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό και τα δημοσιονομικά από την περασμένη Τρίτη και τα τέσσερα όμως θέματα έχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν” πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια παράταση για τρία χρόνια της προστασίας των δανείων σχετικά με την πώληση στεγαστικών, μικρομεσαίων και καταναλωτικών, ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα.

“H αξιολόγηση δεν μπορεί να παραταθεί πλέον, πρέπει να κλείσει, είναι καλό για όλες τις πλευρές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης και παραδέχθηκε ότι  “υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα”. 

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται τη ρήση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εάν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο καήκαμε, απάντησε: “Συμμερίζομαι ότι η πρώτη αξιολόγηση εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας. Το θεωρώ δεδομένο γι’ αυτό και πρέπει να κλείσει”.

Για τις συντάξεις και για τις επικουρικές ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα κόκκινη γραμμή και τόνισε ότι η “δέσμευση στο μνημόνιο είναι για ένα συγκεκριμένο μέτρο για τις συντάξεις, 1,8 δισ μέχρι το 2018. Αυτή είναι δέσμευσή μας, βρίσκοντας τον τρόπο μέσω αύξησης των εισφορών ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι είναι βιώσιμο αυτό που έχουμε προτείνει”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη εκλογών στην κυβέρνηση.  “Το 2016 είναι ένα κρίσιμο έτος.  Αν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος. Οτιδήποτε επιτείνει ή προκαλεί αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε” είπε.

“Θεωρούμε ότι η στρατηγική μας είναι προσκόλληση στα συμφωνηθέντα” πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η μείωση των συντάξεων δεν ήταν στην συμφωνία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...