ΔΝΤ: Η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο

ΔΝΤ: Η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο
Εκτιμά πως η επίτευξη μίας διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων

Η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τη χώρα.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι κυπριακές αρχές αναδιάρθρωσαν και ανακεφαλαιοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ διατήρησαν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ήραν τους περιορισμούς στις εγχώριες πληρωμές που επιβλήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, προσάρμοσαν τα δημόσια οικονομικά και ξεκίνησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, «τα επιτεύγματα αυτά βοήθησαν την Κύπρο να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων νωρίτερα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς».

Το ΔΝΤ σημειώνει, πάντως, ότι η κληρονομιά της κρίσης θέτει ακόμη προκλήσεις και προειδοποιεί ότι οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες. «Η οικονομία συρρικνώθηκε απότομα το 2013 και η ανεργία είναι πολύ υψηλή. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 3,2% περαιτέρω, πριν ανακάμψει συγκρατημένα το επόμενο έτος. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας έχουν μεγάλο βάρος χρέους. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει ευάλωτος, δεδομένων των υψηλών και αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σφιχτών χρηματοδοτικών συνθηκών, με τους περιορισμούς στις εξωτερικές πληρωμές να είναι ακόμη αναγκαίοι για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η επίτευξη μίας διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία απαιτεί την υπέρβαση των πρόσφατων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...