ΔΝΤ: Οι μετανάστες κάνουν καλό στην Οικονομία, παρά τις εντάσεις

Τα οφέλη που μπορούν να έχουν για την οικονομία μίας χώρας, οι μεταναστευτικές ροές, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε νέα έκθεσή, που αντιμετωπίζει το ζήτημα με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα.

Η μετανάστευση κάνει καλό στην οικονομία υποστηρίζουν οι αναλυτές του Ταμείου, αν και παραδέχονται ότι υπάρχουν «προκλήσεις που καλούνται να ξεπεράσουν» οι χώρες, που τους φιλοξενούν.

Σε μία χρονική περίοδο, που Ευρώπη και Αμερική, βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και οι χώρες φιλοξενίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης του όγκου των εισροών, που δημιουργεί εντάσεις, το ταμείο επισημαίνει την τάση γήρανσης των πληθυσμών στις ανεπτυγμένες χώρες και την σημασία, μίας προσθήκης, νέων πληθυσμών.

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι μεταναστεύσεις μπορεί να προκαλούν κοινωνικές εντάσεις και εχθρικές πολιτικές αντιδράσεις στις χώρες φιλοξενίας, όμως η εμπειρία από το παρελθόν υποδεικνύει ότι μπορούν επίσης να παράσχουν οφέλη όσον αφορά την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού».

Όπως το υπολογίζουν στην Ουάσινγκτον, εάν οι μετανάστες αυξηθούν κατά 1%, το ΑΕΠ, δύναται να αυξηθεί κατά 2% μακροπρόθεσμα.  «Κλειδί», είναι η γρήγορη ενσωμάτωση των νέων πληθυσμών που πρέπει να ενισχυθεί με μέτρα που ενδεχομένως να είναι δαπανηρά όπως η εκμάθηση της τοπικής γλώσσας ή επαγγελματική εκπαίδευση. Όμως στην συνέχεια, σύμφωνα με το Ταμείο, αυτές οι επενδύσεις αποδίδουν.

Στην σφαίρα των κινδύνων εντάσσεται η πιθανότητα πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος. Το παράδειγμα που δίνεται είναι αυτό του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία, του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει φτάσει στο σημείο να προτείνει την κατασκευή τείχους  κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση!

Το μεταναστευτικό, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία για το «Brexit». Τέλος, τονίζεται ότι  οι πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους οικονομικούς μετανάστες, αποτελούν μια «επιπρόσθετη πρόκληση» λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την κατάστασή τους και ότι απαγορεύεται να εργαστούν να αποκτήσουν άσυλο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...