ΔΝΤ: Πολύ καλή είδηση η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά…

ΔΝΤ: Πολύ καλή είδηση η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά...
Την ικανοποίησή του για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εξέφρασε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Χοσέ Βινάλς.

Ο κ. Βινάλς είπε χαρακτηριστικά ότι «η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι ασφαλώς πολύ καλή είδηση όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές». Ο ιδιος όμως τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στην Αθήνα και αλλού, συμβουλεύοντας τους αξιωματούχους όλης της Ευρωζώνης ότι είναι «πολύ σημαντικό να υπάρχουν αποτελέσματα των πολιτικών σε όλα τα μέτωπα».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το «ράλι» στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης να τελειώσει με απογοήτευση. «Βλέπουμε πολλές ενδείξεις που θα τις αποκαλούσα “τιμολόγηση της τελειότητας”», εννοώντας την τιμολόγηση πολύ καλών μελλοντικών αποτελεσμάτων. «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει απογοήτευση, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια», δήλωσε.

Ο κ. Βινάλες υπογράμμισε ότι μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ευρωζώνη είναι ο έλεγχος ευρωστίας των μεγαλύτερων τραπεζών της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον Οκτώβριο. «Εάν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από δύο ή τρία χρόνια, θα σας έλεγα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να κάνουν πολλά. Ευτυχώς, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ, πολύ καλύτερη. Υπήρξε μία σημαντική αύξηση στην κεφαλαιοποίηση και στη ρευστότητα» σημείωσε.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τάσεις αποπληθωρισμού. «Το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού είναι η διάρκειά του. Εάν ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι διαρκής, τότε καθίσταται πρόβλημα, επειδή είναι το αντίστοιχο της χαμηλής ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό να ξεφύγει τώρα από αυτή την παγίδα του χαμηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης» είπε.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...