Δήλωση Προκόπη Παυλόπουλου με νόημα προς τους γειτόνους

Δήλωση Προκόπη Παυλόπουλου με νόημα προς τους γειτόνους

Την «αυταπόδεικτη και αυτονόητη», όπως τόνισε, ελληνικότητα της Μακεδονίας επεσήμανε στις δηλώσεις του μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας αναφορά στα δύο διδάγματα του Αγίου, τα οποία είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με τη ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του. Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:

Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι’ αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.

Και, δεύτερον, το δίδαγμα της «εν τω σταδίω», ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου. Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης, αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας. Χρόνια πολλά και καλά. Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου λίγα λεπτά μετά τις 11, όπου το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία τον χειροκρότησε. Άγημα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων τού απέδωσε τιμές και έψαλλε τον εθνικό ύμνο.

Στην είσοδο του ναού, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχτηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Τη δοξολογία παρακολούθησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές (Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου), η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, δημοτικοί σύμβουλοι. Τα μέτρα ασφαλείας φέτος ήταν πολύ πιο ήπια από τα προηγούμενα χρόνια, τα κάγκελα λιγότερα και οι πιστοί έμπαιναν στην εκκλησία χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές και να ελέγχεται η ταυτότητά τους.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...