Δίχως δουλειά, δίχως σπουδές, δίχως προοπτική το 26,1% των νέων Ελλήνων!

Εργασιακή ανασφάλεια κυριαρχεί στους νέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαική Στατιστική Αρχή.

Εκτός από την πρωτιά που έχει η χώρα μας στην ανεργία των νέων (18-24 ετών) που  σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου  έχει φτάσει το  47,4%, τώρα η Ελλάδα είναι στην δεύτερη χειρότερη θέση, με 26,1%, για τους νέους που ούτε εργάζονται, ούτε βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Δηλαδή, σύμφωνα με την Eurostat, περισσότεροι από ένας στους τέσσερεις νέους από 20 έως 24 ετών, είναι πραγματικά εργασιακά ανενεργοί!

Αν και τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά για το παρόν, περισσότερους κινδύνους κρύβουν για το μέλλον, αφού χιλιάδες νέοι και νέες, δεν έχουν ούτε εισόδημα, ούτε ένσημα κερδίζουν, ούτε εργασιακή εμπειρία αποκτούν, κάτι που πιθανότητα θα τους λείψει, όταν αύριο αναζητήσουν εργασία σε μεγαλύτερη ηλικία και η προϋπηρεσία θα είναι απαραίτητη.

Τα στοιχεία δείχνουν και την μεγάλη διαφορά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 17,3%. Με μόνη χώρα σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, να είναι η Ιταλία με 31,1%, και  χώρες με πολύ χαμηλότερο  ΑΕΠ όπως, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, γίνεται ξεκάθαρο, πως η έντονη απορύθμιση που έχει σημειωθεί στην αγορά Εργασίας από το 2010, που μπήκαμε στα μνημόνια, έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες.

Το 2009, πριν η χώρα μπει στο μνημόνιο η ανεργία κυμαίνονταν κοντά στο 9% για να ανέβει κάθε χρόνο και να σκαρφαλώσει στο απόγειό της, τον Δεκέμβριο του 2013, στο 27,5%

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, το ποσοστό των νέων που χάνουν τον δρόμο τους και κάπου ανάμεσα σε σπουδές και εργασία, μπαίνουν στις λίστες ανεργίας, έχει κάνει άλμα από το 16,8% στο 26,1%. Πρόκειται για μία αύξηση 10 ολόκληρων μονάδων!

Σε ανάλογη σύγκριση, στην Ευρώπη το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1%, στη Γερμανία έπεσε από το 15,2% στο 9,3%, στην Ιρλανδία, αυξήθηκαν από το 11,9% στο 19,7%, στην Κύπρο από το 13,7% στο 22,2%, στην Πορτογαλία από το 12,6% στο 17,5% και στην Ισπανία από το 13,2% στο 22,2%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...