Δείπνο για δυο δισ. στις Βρυξέλλες με ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ – Έκρηξη ή συμβιβασμός;

Δείπνο για δυο δισ. στις Βρυξέλλες με ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ – Έκρηξη ή συμβιβασμός;

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τετάρτη 02/03/2016 – 09:36

τομσεν

Νέα συνάντηση, την τρίτη κατά σειρά θα έχουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας.

Σύμφωνα πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί δείπνο εργασίας των ευρω-δανειστών (ΕΕ,ΕΚΤ,ESM) με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και μέλη του Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια του «ραντεβού» αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, είναι ακόμα μία πίεση που δέχονται οι τεχνοκράτες του Ταμείου, να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα, που κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ ανέκαθεν ήταν το πιο σκληρό καρύδι από την πλευρά των δανειστών. Αυτή τη φορά όμως πιέζει αφόρητα τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους, ζητώντας σκληρά μέτρα για να παραμείνει στο «παιχνίδι».

Όμως, η διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Γερμανίας όμως, ιδίως το τελευταίο διήμερο, με φόντο τόσο το προσφυγικό, όσο και τη σύνοδο του G20 στη Σανγκάη, αφήνουν περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει σε συμβιβασμό των δανειστών μεταξύ τους, με όρους που θα ταιριάζουν περισσότερο στις δικές της πολιτικές αντοχές.

Μετά τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup όπου απλώς επαναβεβαιώθηκαν για μία ακόμα φορά οι αποστάσεις που χωρίζουν τους δανειστές, ακολούθησε σειρά δηλώσεων -τις τελευταίες ημέρες- τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Φαίνεται, λοιπόν, η Γερμανία να βάζει νερό στο κρασί της, όπως αναδείχθηκε και σε χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει κάποια ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δείχνοντας διάθεση για ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Καλά πληροφορημένη πηγή την οποία επικαλείται το Bloomberg αναφέρει, για παράδειγμα, ότι το Βερολίνο το οποίο προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το μενού

Στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών, αναμένεται να μετάσχουν οι επικεφαλής των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν, ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group και ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες -θα μιλήσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- δεν είναι προγραμματισμένο να μετάσχει στη συνάντηση. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, στο βαθμό που κληθεί, να παραστεί.

Σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για το EuroWorking Group, ο πήχης αυτή τη φορά μπαίνει χαμηλά. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις -μεταξύ των δανειστών- να απαιτηθεί εμπλοκή των ανωτέρων τους. Να παραπεμφθεί δηλαδή το ζήτημα στην τετράδα Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ντράγκι-Ρέγκλινγκ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το νέο ορόσημο μπαίνει τη Δευτέρα, οπότε είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής.

Τι χωρίζει τις δυο πλευρές

Πέραν του δημοσιονομικού κενού όπου το ΔΝΤ μέσω Τόμσεν έχει υποδείξει μέτρα 4%-5% του ΑΕΠ έναντι 1,7%-1,8% του ΑΕΠ στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν Αθήνα και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις και επί των… πεπραγμένων.

Μέχρι τώρα από τον Πρωθυπουργό είχαμε ακούσει ότι πέρυσι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Τα νεότερα στοιχεία, αναφέρουν πληροφορίες με βάση και τη μικρότερη τελικά ύφεση που έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζουν το πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ όμως διαβάζει τα στοιχεία βγάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ… Η απόσταση ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, τέτοιου μεγέθους αποστάσεις, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθούν. Πιο πιθανό θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς το ενδεχόμενο, το ΔΝΤ να διαχωρίσει εντελώς τη θέση του με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Κυβερνητική πηγή όμως εκτιμά πως τελικά το ΔΝΤ θα παραμείνει στο παιχνίδι. Οι όροι θα ξεκαθαρίσουν αναγκαστικά, σύντομα.

Διαβάστε επίσης: Τα «μυστικά» και τα φανερά ραντεβού των δανειστών

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...