Δείτε από ποιον θανατηφόρο ιό σας προστατεύουν οι μπανάνες!

Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορεί να κρύβουν το κλειδί για πανίσχυρες νέες θεραπείες, οι οποίες θα μας προστατεύουν από τον ιό του AIDS. Σε πειράματα στο εργαστήριο, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό τους είναι εξίσου ισχυρό με δύο από τα φάρμακα για τη νόσο.

Το συστατικό λέγεται BanLec και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επινόηση φθηνών θεραπειών με βάση το συστατικό αυτό, θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Το BanLec ανήκει στις λεκτίνες – μία ομάδα φυσικών χημικών ουσιών, που υπάρχουν στα φυτά και τα προστατεύουν από τις μολύνσεις.

Το συστατικό αυτό αποδείχθηκε ότι μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση των κυττάρων με τον ιό HIV, εμποδίζοντας την είσοδό του στο εσωτερικό τους. Το BanLec δρα στον πρωτεϊνικό «φάκελο» που περικλείει το γενετικό υλικό του ιού HIV του AIDS.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάϊκλ Σουόνσον, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το πρόβλημα με ορισμένα από τα φάρμακα για το AIDS είναι ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να αναπτύξει ανθεκτικότητα. Αυτό είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει εν τη παρουσία λεκτινών.

«Οι λεκτίνες μπορούν να ενωθούν με τα σάκχαρα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του “φακέλου” του ιού HIV και φαίνεται ότι χρειάζονται πολλαπλές μεταλλαγές του ιού για να τις ξεπεράσει», είπε.

Όπως γράφουν ο δρ Σουόνσον και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Βιολογικής Χημείας» (JBC), το BanLec απεδείχθη στο εργαστήριο εξίσου αποτελεσματικό με δύο από τα φάρμακα του AIDS, το Τ-20 και το maraviroc.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να τροποποιήσουν το BanLec για να είναι πιο κατάλληλο για τους ανθρώπους και εκτιμούν ότι θα μπορεί να χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με αντιρετροϊκά φάρμακα για να προστατεύει από τον ιό HIV, όπως αναφέρει το healthynews.

Ακόμα και μέτρια επιτυχία να έχει η προσπάθειά τους, μπορούν να σωθούν εκατομμύρια ζωές από το AIDS, η εξάπλωση του οποίου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο στη Δύση όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...