Δείτε ποιοι μπορούν να πληρώνουν μισή εισφορά στον ΕΦΚΑ

Δείτε ποιοι μπορούν να πληρώνουν μισή εισφορά στον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ

Ποιους αφορά η ρύθμιση και πότε εφαρμόζεται – Τι θα κερδίσουν όσοι υπαχθούν σε αυτήν

Μισή εισφορά θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι, που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και δεν επιθυμούν να τερματίσουν τον εργασιακό τους βίο και να βγουν στη σύνταξη. Ωστόσο η σύνταξή τους θα «κουρεύεται», για το χρονικό διάστημα (μετά την 40ετία) που θα πληρώνουν τις μειωμένες εισφορές.

Την έκπτωση μπορούν να ζητήσουν για όλους τους κλάδους σύνταξης -κύρια, επικουρική, εφάπαξ- ή μεμονωμένα εκείνοι που συμπληρώνουν 40ετία.

Η ρύθμιση δεν αφορά μισθωτούς και δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων, που συμπληρώνουν 40ετία με χρόνο που διανύθηκε μετά τη συνταξιοδότηση. Αντίθετα εφαρμόζεται σε παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση.

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα λάβουν ανταποδοτική σύνταξη, η οποία-ειδικά για τον χρόνο κατά τον οποίο ισχύει η έκπτωση- θα υπολογιστεί με το μειωμένο εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως όσα περισσότερα έτη ασφάλισης έχει ο ασφαλισμένος με μειωμένες εισφορές, τόσα περισσότερα χάνει από την βάση υπολογισμού της σύνταξής του.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ το 2017, επιλέγει να υπαχθεί στη ρύθμιση και πληρώνει εισφορές 200 ευρώ (2.000 ευρώ * 20%/2), δηλαδή σαν να είχε εισόδημα 1.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319513-Deite-poioi-mporoyn-na-pleronoyn-mise-eisphora-ston-EPHKA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...