Δείχνουν τα «δόντια» τους οι τοκογλύφοι για τα εργασιακά!

Παρασκευή 10/06/2016 – 16:51ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ                        Ανοίγει ο φάκελος των Εργασιακών! Οι δανειστές έχουν σαφείς στόχους και επιδιώξεις για την διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης, τον Σεπτέμβριο και ήδη άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη απορύθμιση της ελληνικής αγοράς Εργασίας!  
Όλα δείχνουν πως μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, θα ακολουθήσει ένα νέο διαπραγματευτικό θρίλερ, αυτή την φορά για τα 43 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τα Εργασιακά και το άνοιγμα των αγορών.
Μία νέα «μάχη» κυβέρνησης και δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να «τρίβει τα χέρια του», καθώς βλέπει παράθυρο για να περάσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του!
Από την άλλη, η κυβέρνηση μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Μάλιστα ο υπουργός, ξεκαθάρισε πως, «στην Ελλάδα, υπάρχει ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης».
Από την άλλη, «όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις».
Με το Ασφαλιστικό και την Φορολογία, να έχουν κλείσει, τα Εργασιακά θα αποτελέσουν το νέο πεδίο σύγκρουσης, της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, με τους τροικανούς. Το σενάριο είναι γνωστό και το σκηνικό στημένο.  Χίλτον, «κουαρτέτο», οικονομικό επιτελείο και αναβολές, από τις δύο πλευρές, με τους δανειστές να περιμένουν τις ημερομηνίες που η ελληνική Οικονομία θα χρειάζεται μία ακόμα εκταμίευση, για να εκβιάσουν, κρατώντας όμηρο την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όμως αυτή την φορά, η κυβέρνηση δεν θα σταθεί μόνη της απέναντι στους τεχνοκράτες των τοκογλύφων. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί διεθνείς οργανισμοί και επιτροπές, να  γνωμοδοτήσουν και να οριοθετήσουν την γραμμή  των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, από την οποία όσο και να προσπαθούν οι δανειστές, δεν έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν την προσπέρασή της.  Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) από την Γενεύη και η επιτροπή της ευρωβουλής για τα Εργασιακά, έχουν ήδη κληθεί να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης.
Ο Γιώργος κατρουγκαλος μέσα στην Εβδομάδα, είχε τοποθετηθεί στην 105η Διεθνή Συνδιάσκεψη του ILO, στη Γενεύη, τονίζοντας πω τα δύο πρώτα μνημόνια, αποδιοργάνωσαν την ελληνική αγορά Εργασίας. Από την πλευρά της ευρωβουλής, ο Γιαν βαν Αουερς θα είναι ο άνθρωπος που θα σηκώσει το βάρος για την επανεξέταση της ελληνικής εργασιακής νομοθεσίας.
Ο Πανεπιστημιακός, με την πλούσια σταδιοδρομία, είναι ο πρόεδρος της εννεαμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα  ηγηθεί των κρίσιμων διαπραγματεύσεων από τις οποίες θα βγουν οι αλλαγές  στα εργασιακά.
Οι πρώτες βολές, για τα εργασιακά έπεσαν από την πλευρά των Ευρωπαίων, με τον γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,  να χαρακτηρίζει «ασύμβατη» την ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, που απαιτεί οι εργοδότες να παίρνουν πρώτα  διοικητική έγκριση πριν προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις!
Κάτι που εξαρτά την  έγκριση των αποφάσεων των εταιριών, από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και από το συμφέρον της οικονομίας.
Ο εισαγγελέας τοποθετήθηκε μετά από την προσφυγή της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο Συμβούλιο της Επικράτειας, κατά των αποφάσεων του ελληνικού υπουργείου!  Δηλαδή, αφού η Ευρώπη λέει ότι ο ελληνικός νόμος δεν είναι συμβατός με τους κοινοτικού, τότε πρέπει να αλλάξει!
Η απάντηση της κυβέρνησης, ήρθε μέσα από τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που τόνισε πως, «οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις».
Από την ελληνική πλευρά,  παραμένουν προσεκτικοί, με δεδομένο ότι οι δανειστές κάνουν μεθοδευμένες κινήσεις. Ο υπουργός, τόνισε πως, «παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική  αρχή αποτελεί  αυτονόητη υποχρέωση, η Ελληνική όμως Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας».
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο. Οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.
Ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων τονίζεται πως, αποτελούν, ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός, σε αυτό το ζήτημα τονίζει πως, στην Ελλάδα υπάρχει συμφωνία για το θέμα.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα  ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...