Δεν ήταν βελούδινο

Δεν ήταν βελούδινο

soimple

Νιώθουν έκπληκτοι ορισμένοι, από την παρέμβαση του, προέδρου της Μπούντεσταγκ (γερμανική Βουλή)  πλέον, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που, στην ουσία, όχι μόνο αντιπαρατίθεται, αλλά ακυρώνει την, έστω, πολιτική τακτική, της καγκελαρίου.

 Είναι οι ίδιοι που δεν κατάλαβαν, αυτό που επισημάναμε από τούτη τη στήλη, ότι η απομάκρυνση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ήταν και τόσο ανώδυνη, ότι δεν επρόκειτο για κάποιο «βελούδινο διαζύγιο», όπως, εν πλήρη αθωότητι, ισχυρίζονταν κάποιοι, μεγαλόσχημοι και, υποτίθεται, ειδήμονες σχολιαστές. Ήταν φως φανάρι, ότι ένας άνθρωπος, με το δυναμισμό και την πληθωρική προσωπικότητα του κ. Σόιμπλε, δε θα επέλεγε οικειοθελώς την εγκατάλειψη μιας θέσης, που του προσέφερε πρωτοφανή ισχύ και δύναμη επιρροής, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, για να μετακινηθεί σε, ένα ανώτερο μεν, κατά την τυπική πολιτειακή τάξη, αξίωμα, περιορισμένο  όμως στα εθνικά όρια, με μειωμένη δυνατότητα επιρροής, ακόμη και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, που, γι’ αυτό, άλλωστε, θεωρείται, γενικώς, ως ένα είδος τιμητικής αποστρατείας. Ούτε η ηλικία του κ. Σόιμπλε- όντως προχωρημένη- αποτελεί κριτήριο, καθώς ο δυναμισμός του συγκεκριμένου πολιτικού, που εκδηλώθηκε και με την προχθεσινή του παρέμβαση, δε δείχνει διάθεση για «τιμητική σύνταξη».

 Μια ματιά, άλλωστε, στην προϊστορία των μεταξύ τους σχέσεων, θα έπρεπε να καθιστά όλους μας καχύποπτους, καθώς είναι πασίγνωστο πως η καγκελάριος «μαχαίρωσε πισώπλατα» τον κ. Σόιμπλε, στη μάχη για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, εκμεταλλευόμενη επιδέξια (όπως είχε πράξει και με το μέντορα της, τον αείμνηστο πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας), την εμπλοκή του νυν προέδρου της Βουλής, σε μια υπόθεση «σκαστής» δωροληψίας («πιάστηκε με τη γίδα στον ώμο», κατά το κοινώς λεγόμενο, πάλι για να μην ξεχνιόμαστε). Λέτε να το ξέχασε ο κ. Σόιμπλε; Η να μην κατάλαβε τι σήμαινε η απομάκρυνση του από το υπουργείο Οικονομικών;  Αν δε, ισχύουν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κάποιοι κανόνες λειτουργίας του πολιτικού παιγνίου, η παρέμβαση του κου. Σόιμπλε δεν ήταν ουδέτερη, διότι ο 75χρονος πολιτικός δεν απέβαλε την κομματική του ιδιότητα και, αν δεν κάνουμε λάθος, εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο κόμμα, με την καγκελάριο, αλλά, παρά ταύτα, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό, να υπονομεύσει-αν όχι να ακυρώσει-την πολιτική της τακτική, σε μια πολύ κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, για το σχηματισμό κυβέρνησης και προ ενός πρωτοφανούς αδιεξόδου…

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/310895-Den-etan-beloydino ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...