Δεν διέψευσε πως θα κάνει νέο κόμμα ο Παπανδρέου

Δεν διέψευσε πως θα κάνει νέο κόμμα ο Παπανδρέου
Λίγες ώρες μετά το βροντερό «όχι» που είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή, καταψηφίζοντας το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών- προκαλώντας έτσι ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ- ο Γιώργος Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη στο οικονομικό κανάλι Bloomberg.
Με φόντο την Ακρόπολη, και ιδιαίτερα άνετος με τον δημοσιογράφο που τον αποκαλούσε «Τζορτζ», ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για όλα. Για την κρίσιμη ψηφοφορία, για την δεδηλωμένη, για τις ευρωεκλογές, για τις πρόωρες εκλογές και για το νέο κόμμα που λένε ότι θα κάνει.

Κυρίως, επιμένει στην ορθότητα της άποψής του για τις τράπεζες ο Γιώργος Παπανδρέου. Δήλωσε ότι αν χρειαζόταν θα καταψήφιζε ξανά το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου

Συγκεκριμένα είπε:

-Ψήφισα την πλειοψηφία των θεμάτων, σε αυτό (σ.σ. το άρθρο για τις Τράπεζες) ήταν θέμα αρχών. Ο βασικός λόγος είναι ότι καταλαβαίνω πως σε μία δύσκολη κατάσταση σε κάποιο σημείο μπορεί να χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε με απώλειες για τον Ελληνα φορολογούμενο. Αλλά να το βάλουμε σε νόμο και να είναι πολιτική, ειδικά όταν οι Ελληνες έχουν θυσιάσει τόσα πολλά πληρώνοντας τις απώλειες ξανά και ξανά σε bail out και Τράπεζες, αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές μου.

-Δημοσιογράφος: Φαίνεται σαν να ήσουν διατεθειμένος να ρισκάρεις τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ίσως ακόμη και πρόωρες εκλογές με αυτή τη στάση.

Δεν το έκανα και δεν θα το έκανα αυτό, να διακινδυνεύσω την πλειοψηφία στη Βουλή. Ηταν προσωπική ψήφος, μία πολιτική ψήφος και μία δήλωση για τα πράγματα που πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί έχουμε συστημικά προβλήματα με τις τράπεζες, δεν έχουμε προχωρήσει με την Τραπεζική Ενωση.

Ακόμη ζητάμε από τους ψηφοφόρους, στην Ελλάδα και αλλού να πληρώσουν για τις τράπεζες. Αυτό είναι συστημική αντίθεση και δεν δημιουργεί αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

-Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει αν η κυβέρνηση χάσει τις ευρωεκλογές;
Υπάρχουν δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι θα είναι δύσκολη κούρσα

– Ολα αυτά τα χρόνια στηρίζω την κυβέρνηση. Μέχρι που παραιτήθηκα από πρωθυπουργός για να δημιουργηθεί ο συνασπισμός, που είναι βασικά ο ίδιος με τον σημερινό. Είμαστε στο τέλος. Κανείς δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει το επιτυχές κλείσιμο του προγράμματος προσαρμογής.

– Δημοσιογράφος: Μπορεί να φέρει το επιτυχές τέλος του προγράμματος αυτή η κυβέρνηση;
Πιστεύω ναι. Πρέπει όμως να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν έχει κάνει τόσες προσαρμογές όσες η Ελλάδα, τώρα πρέπει να εκτελέσουμε

-Δημοσιογράφος: Μπορεί να αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός ως το 2016;
Αν προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, πιστεύω πως ναι, μπορεί να αντέξει και να κερδίσει μεγαλύτερη στήριξη από το λαό. Υπάρχουν όμως ζητήματα που πρέπει να κοιτάξουμε, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η δικαιοσύνη, η φορολογία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων

– Δημοσιογράφος: Θα συνεχίσεις να στηρίζεις τον κυβερνητικό συνασπισμό;
Ναι, πάντα το έκανα και θα το κάνω. Εχουμε ανάγκη να πετύχει το πρόγραμμα προσαρμογής. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν μας άρεσαν, πήραμε μέτρα που πολλές φορές μας τα υπαγόρευαν, αλλά πολλά ήταν αναγκαία και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα σταθερή. Η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες, είναι μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και είναι υπερβολικοί οι φόβοι για πολιτική αστάθεια.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν φήμες πως θα κάνεις νέο κόμμα
Είναι απλά φήμες και το να μιλάς για φήμες την πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο.

Πατήστε εδώ για να δείτε την συνέντευξη

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...