Δεν ζητάμε άλλα μέτρα, ελάφρυνση χρέους θέλουμε, λέει τώρα η Λαγκάρντ!

Δεν ζητάμε άλλα μέτρα, ελάφρυνση χρέους θέλουμε, λέει τώρα η Λαγκάρντ!

Δεν ζητάμε νέα μέτρα, αλλά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εχθές από την Ουάσινγκτον,  στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.  Μετά το «κρύο ντους» της προηγούμενης ημέρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε να απομακρύνει τις ανησυχίες που δημιούργησε η ανακοίνωση του Fiscal Report από το Ταμείο, η οποία προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018, ύψους 2,3 δις ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το ΔΝΤ, δεν πιστεύει ότι η ελληνική Οικονομία θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του 2018. Καλά-καλά, δεν πιστεύει ότι μπορούμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα του 2017!

Ο φετινός στόχος, έχει τεθεί στο 1,75%, αλλά το Ταμείο, βλέπει ότι θα επιτευχθεί μόνο 1,7%. Ποσοστό πολύ μακριά από το 2,21% που «βλέπει» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αν το ΔΝΤ επιβεβαιωθεί, τότε θα έπρεπε να ακυρωθούν τα σχέδια για το κοινωνικό μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζει, να δώσει τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση.  Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ! Όσο πίσω και αν ανατρέξουμε, το Ταμείο, έχει κάνει εξαιρετικά συντηρητικές, έως και απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Κάτι για το οποίο έχει δεχθεί πολλές φορές τα «βέλη» της Κομισιόν και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι προβλέψεις του Ταμείου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας του καθοριστικού ρόλου, που θα έχει στην γ’  αξιολόγηση. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ, έχει εγκρίνει μόνο επί της αρχής την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, με ένα μίνι-μνημόνιο το οποίο θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί μαζί με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση η κυρία Βελκουλέσκου, θα πρέπει να ετοιμάσει και την τελική της εισήγηση στο Δ.Σ. για τις επόμενες κινήσεις του Ταμείου. Το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα, μετά τις 23 Οκτωβρίου, για τον προκαταρκτικό έλεγχο, στην πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις χώρες τους για τις χειμερινές διακοπές και αναμένεται να επιστρέψουν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε, ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια», κάνοντας λόγο για τεράστιες προσπάθειες από τους Έλληνες πολίτες, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

 Η κύρια ένσταση που έχει το Ταμείο, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα είναι το ιδιαίτερα μεγάλο χρέος που έχει η Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ. Όπως είπε,  «Πρέπει όμως να συζητήσουμε και για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν».

Για τα «νέα μέτρα», είπε ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας συνοψίζονται στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο. Όπως είπε «δεν ζητάμε νέα μέτρα, θέλουμε συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, και θα προσέχουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία στη διαδικασία». Η ίδια, διευκρίνισε ακόμη ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά όλα τα χρόνια, τεράστιες προσπάθειες από τους Έλληνες, κάτι που είναι εντυπωσιακό».

Σημειώνεται ότι στις φθινοπωρινές του προβλέψεις, το ΔΝΤ περιέλαβε εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, στο 2,2% του ΑΕΠ, αντί για το 3,5% που προβλέπει το μνημόνιο. Αυτή η υποαπόδοση ύψους 1,3% του ΑΕΠ, αντιστοιχεί σε ένα κενό της τάξης των 2,3 δις ευρώ, κάτι που δημιούργησε τις ανησυχίες για νέες απαιτήσεις από το Ταμείο, κατά τις διαπραγματεύσεις της γ’ αξιολόγησης. 

Αν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2018 και υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ δεν θα εγείρει θέμα νέων μέτρων, διευκρινίζει το Ταμείο μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προβλέψεων του για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Πηγές του Ταμείου, δήλωσαν εχθές στους δημοσιογράφους, ότι  «δεν θα ζητήσουμε από την Ελλάδα λήψη μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (2,3 δις ευρώ), που προκύπτει από τη διαφορά με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν πλεόνασμα 3,5%».

Αφού η δημοσίευση του Fiscal Report, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις και ανησυχίες για την εξέλιξη του προγράμματος, αν οι θεσμοί προέβαλαν ξαφνικά απαιτήσεις για μέτρα 2,3 δις ευρώ, στελέχη του ΔΝΤ, φέρονται να διαβεβαίωσαν ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό».

Νωρίτερα  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προχωρήσει σε διευκρίνιση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, για να δείξει ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Μιχάλης Ιγνατίου, η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι  «ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν».

Παράλληλα από την Ουάσινγκτον υπενθυμίστηκαν και οι δηλώσεις της  εκπροσώπου του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου όταν  είχε αναφέρει στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο «Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα», είχε δηλώσει η κυρία Βελκουλέσκου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305129-Den-zetame-alla-metra-elaphrynse-chreoys-theloyme-leei-tora-e-Lagkarnt ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...