Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 03/03/2016 – 19:16

ΔΝΤ

Ζητάει μέτρα 8,5 δισ. ή μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους

Γρήγορη επιστροφή του «κουαρτέτου» βλέπουν Κυβέρνηση, Κομισιόν και  ΔΝΤ

Τρόπο να κλείσει η αξιολόγηση «ψάχνουν» οι ευρωπαίοι δανειστές, μετά την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε υπερβολικές απαιτήσεις. 

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι προκρίνουν σχέδιο που ζητά από την ελληνική πλευρά, νέες υποχωρήσεις σε δημοσιονομικά και ασφαλιστικό, ενώ παρά την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διαπραγμάτευση αναμένεται να παραταθεί αν επιβεβαιωθούν σενάρια που κάνουν λόγο για «σπάσιμο» των θεμάτων της αξιολόγησης. 

Μέσα σε αυτή την καταιγίδα εξελίξεων το ΔΝΤ, με νέα παρέμβαση ξεκαθαρίζει την στάση του και επιμένει ότι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 απαιτούνται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ!

Το ΔΝΤ «μαλώνει» την Ευρώπη: Πολύ φιλόδοξοι οι στόχοι του προγράμματος

Ο εκπρόσωπός του Ταμείου Τζέρυ Ράις, σε συνέντευξη τύπου, «μάλωσε» την Ευρώπη  για τι όπως υποστήριξε ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος είναι «πολύ φιλόδοξοι».

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι ή θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για την επίτευξή τους ή θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε παραδεχτεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης».

Επιβεβαίωσε  το «κλειστό» γεύμα των Βρυξελλών, για το οποίο είπε ότι,  «έγινε πρόοδος στις συζητήσεις και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη»..

Στην συνέχεια δήλωσε ότι, με την πρώτη αξιολόγηση να έχει καθυστερήσει σημαντικά, το Ταμείο, «συμφωνεί με  την άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι, τα μέτρα είναι μεν απαραίτητα για να πιαστούν οι στόχοι, όμως «έχουμε παραδεχτεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης».

Αυτός είναι ο λόγος, που «υποστηρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα».

Αυτό είναι και το κύριο θέμα στο μενού των διαπραγματεύσεων, «Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Έλληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο μέρη». Σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχτεί το Ταμείο, είπε ότι  «δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι».

Μετά τις «μυστικές» συνεννοήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση περιμένει  τις αποφάσεις και τις προτάσεις τους για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Όλες οι πληροφορίες που βγαίνουν από τις Βρυξέλλες, κάνουν λόγο για συμφωνία Κομισιόν με το Ταμείο σε δημοσιονομικό κενό στο 1% με 2% του ΑΕΠ, άρα και μέτρα μέχρι 3,6 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. 

Το βασικό σενάριο, αν επιβεβαιωθεί, «κουρεύει» αρκετά τις «τρελές» απαιτήσεις που είχε  προβάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ,  Πόλ Τόμσεν, που σε άρθρο του εκτιμούσε δημοσιονομικό μέχρι και 5% του ΑΕΠ, δηλαδή νέα μέτρα έως και 9 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup το «κληρώνει» η επιστροφή των Θεσμών

Κυβέρνηση και δανειστές, περιμένουν η λύση για την επιστροφή των δανειστών να βρεθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Δευτέρα.

Αν και η ελληνική πλευρά δεν θα ήθελε μία τμηματική υλοποίηση της αξιολόγησης, αυτό το σενάριο έρχεται όλο και πιο κοντά. 

Το αρνητικό τους «σπασίματος» της αξιολόγησης, είναι ότι αφήνει την Ελλάδα  εκτεθειμένη στις μεταβαλλόμενες θέσεις των δανειστών.

Δηλαδή αν η διαπραγμάτευση κοπεί σε τέσσερα κομμάτια με πρώτο π.χ. το Ασφαλιστικό  και τελευταίο το δημοσιονομικό, τότε μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην νομοθέτηση ενός εκ των πραγμάτων δύσκολο νέο σύστημα, που θα της στοιχήσει σε πολιτικό κεφάλαιο και στο τέλος οι δανειστές να αποφασίσουν ότι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού χρειάζονται επιπλέον μέτρα μερικών δισεκατομμυρίων. 

Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα σε πολλά επίπεδα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που γίνεται προσπάθεια η λύση να είναι συνολική. Από την άλλη, παρά τις συνεννοήσεις μεταξύ των θεσμών σε διάφορα θέματα,  ο κάθε δανειστές έχει τις δικές του προτεραιότητες, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Τσακαλώτος: Πολλοί «παίχτες» πιέζουν για να κλείσει η αξιολόγηση

«Πιέζουν πάρα πολλοί παίκτες να βρεθεί λύση όσο πιο σύντομα γίνεται. Πιστεύω σε έναν λογικό κόσμο, όταν είναι τόσο πολλοί που κατανοούν τη σημασία να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα, το αναμενόμενο είναι πως θα κλείσει», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τοποθέτησή του, από το βήμα της βουλής.

Παρά τις διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία, για επίλυση των διαφορών και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η κατάσταση κινείται σε κατεύθυνση επίλυσης. «Δεν θα σας πω ημερομηνία, γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά θα κάνουμε πάλι λόγο για αποτυχία. Η γενική κατεύθυνση είναι όμως πως είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί πιο συνολική λύση από ό,τι πιστεύαμε πριν από μερικές εβδομάδες».

Όχι σε εφήμερη λύση είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο για την κυβέρνηση είναι η λύση να μην είναι εφήμερη.  «Δεν με ενδιαφέρει το τεχνικό κομμάτι, αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι τη δουν, να καταλάβουν ότι είναι οριστική και δεν πετά απλά το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω στον δρόμο».

Η αξιολόγηση «θωρακίζει» Ελλάδα και Ευρώπη προ του προσφυγικού

Πηγές με γνώση των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση τονίζουν ότι, πρέπει να κλείσει, από την μία για να διατηρηθεί το «μομέντουμ» του προγράμματος , για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και για να θωρακιστεί η ελληνική Οικονομία, καθώς συνεχίζεται το «αλαλούμ» του προσφυγικού.

Όμως, την ώρα που κυβέρνηση και Κομισιόν πιέζουν το ΔΝΤ να χαμηλώσει τις απαιτήσεις του στα δημοσιονομικά και στο Ασφαλιστικό, εκείνο πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, με το σκεπτικό ότι αν μειώσει τις απαιτήσεις του για νέα μέτρα, τοτε για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που θέλει το μνημόνιο μέχρι το 2018, θα πρέπει να μειωθούν οτι υποχρεώσεις της χώρας, με μία μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. 

Αυτό βέβαια, είναι κάτι που «ούτε να το ακούν» δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι που απαντούν ότι ο λόγος που το ΔΝΤ βάζει τέτοιες μεγάλες απαιτήσεις, είναι γιατί ψάχνει ευκαιρία για να μην συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα. Με το ΔΝΤ να επιμένει στο Δημοσιονομικό και το Ασφαλιστικό, την Κομισιόν να δίνει προτεραιότητα στο προσφυγικό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να νοιάζεται περισσότερο από όλα για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο μύλος της αξιολόγησης συνεχίζει να γυρνάει…

Πρόοδο στην διαπραγμάτευση «βλέπει» η Κομισιόν

«Οι συζητήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο» εκτιμά η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η επιστροφή του «κουαρτέτου».

Από την μία η τεχνικές συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο κλιμακίων στην Αθήνα και από την άλλη, οι «κλειστές» συναντήσει των δανειστών στις Βρυξέλλες, όλα συνεχίζονται με κοινό σκοπό την υπέρβαση των εμποδίων και την συμφωνία  επιστροφής των επικεφαλής διαπραγματευτών των δανειστών  στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ανίκα Μπράιτχαρτ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι, «τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται η πρόοδος στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα του «κλειστού» ραντεβού των δανειστών, στις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρντ τόνισε ότι «η Επιτροπή ούτε σχολιάζει ούτε επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες ειδικών συναντήσεων (…) αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των διάφορων θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, και οι συζητήσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...