Δεν «κλείδωσε» ο πρόεδρος του Υπέρ-Ταμείου, λένε κύκλοι ΥΠΟΙΚ

 Δεν ισχύουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «κλείδωσε» η θέση του προέδρου, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα ακούστηκαν περί απόρριψης της ελληνικής πρότασης για τη στελέχωση του  Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

 Οι ίδια πηγές τονίζουν, πως η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και η αξιολόγηση των προτάσεων συνεχίζεται  και από τις δύο πλευρές.

 Όμως τι είναι αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο και τι κάνει στο Ταμείο;

 Το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία, αλλά δεν ασκεί την διοίκησή της εταιρίας. Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία.

 Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας. Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών. Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.  Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο.

 Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την εταιρία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει. Ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών, όπως προβλέπεται και από την συμφωνία με τους Θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το στρατηγικό σχέδιο εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.

 Στο νόμο σύστασης του Ταμείου, υπάρχει ρητή αναφορά ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων, όπως οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...