Δεν τους άρεσε

Δεν τους άρεσε

varbitsioths

 

Να ευχηθούμε, κατ` αρχήν, «καλοτάξιδο» στο βιβλίο του πρώην υπουργού Γιάννη Βαρβιτσιώτη (κάναμε μια σχετική αναφορά και στο χθεσινό μας φύλλο), που αποτελεί το δεύτερο τόμο της, τρόπον τινά, αυτοβιογραφίας του, υπό τον τίτλο «Όπως τα έζησα» και καλύπτει τη χρονική περίοδο 1981-1993.

 Επεκτείνοντας τη χθεσινή μας αναφορά, παραθέτουμε ένα απόσπασμα που μας κέντρισε την περιέργεια: «Το εκλογικό αποτέλεσμα του 1981 προκάλεσε αναστάτωση και στους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, που είχαν αποφασίσει, όπως ήταν ήδη γνωστό σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, να εκφράσουν δημόσια τις διαφωνίες τους για την αντιδυτική εξωτερική πολιτική που διακήρυσσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Την εξέλιξη αυτή απέτρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος διεμήνυσε προς τους αρχηγούς των Επιτελείων, την πλήρη διαφωνία του με το ενδεχόμενο παραίτησης τους. Έτσι η κυβερνητική αλλαγή πραγματοποιήθηκε, τελικώς, ομαλά».

 Προς επίρρωση των όσων αναφέρει ο βετεράνος της πολιτικής μας ζωής, να προσθέσουμε ότι και ο αείμνηστος, τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αναφερθεί  στο περιστατικό, στη 12τομη αυτοβιογραφία του, με το ίδιο πνεύμα, υπερτονίζοντας, εύλογα, την προσωπική του συμβολή. Εκείνο που μας προκαλεί εντύπωση, είναι πως και ο πρώην υπουργός, με συνεπή και επώδυνη αντιχουντική δράση, αναφέρεται στο συμβάν, ωσάν να επρόκειτο για κάτι φυσιολογικό, σε μια δημοκρατική χώρα, μέλος της τότε ΕΟΚ, επτά χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη στιγμή που όλοι επικαλούνταν, ως δείγμα εδραίωσης της και οριστικής απομάκρυνσης από τις ανώμαλες περιόδους, αυτήν ακριβώς την ομαλή παράδοση της εξουσίας, από ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς, σε ένα άλλο, που υποσχόταν ριζικές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Η αποκάλυψη, ακριβέστερα η υπενθύμιση του περιστατικού, μας δίνει μια διαφορετική, όχι και τόσο ειδυλλιακή εικόνα. Δε συνάδει, όπως και να το κάνουμε, με όσα λέγονταν δημόσια, το παρασκηνιακό θέαμα μιας στρατιωτικής ηγεσίας που επεδίωξε,  έστω προς στιγμήν, μα προκαλέσει μείζονα κρίση, εκφράζοντας δημόσια και με τον πιο ηχηρό τρόπο, την αντίθεση της, στην πολιτική που διακήρυσσε ένα κόμμα, που μόλις είχε καταστεί εξουσία, με την ψήφο του λαού. Το ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Ανώτατου Άρχοντα, για να αποτραπεί η ομαδική παραίτηση υπογραμμίζει, ακριβώς, το πόσο σοβαρή ήταν το επαπειλούμενο διάβημα και τι αντίκτυπο θα είχε, αν πραγματοποιούνταν.

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/303254-Den-toys-arese ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...