Δεύτερο το AfD στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με τα exit polls

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (CDU) ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα exit polls, το ευρωσκεπτικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 21%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ (19%).

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμου που κυβερνά το κρατίδιο, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, εξασφάλισαν την πρώτη θέση συγκεντρώνουν ποσοστό 30,5% των ψήφων.

Το κόμμα της Αριστεράς φαίνεται πως κερδίζει το 12,5% των ψήφων, σημειώνοντας υποχώρηση περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση πέντε χρόνια πριν.

Το ακροδεξιό NPD μένει εκτός του τοπικού κοινοβουλίου μένοντας κάτω από το όριο του 5% για πρώτη φορά μετά το 2006 (3,5%).

Την εκλογική αυτή αναμέτρηση, η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες μια άλλη σημαντική ψηφοφορία στο Left Party Βερολίνο, αλλά και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, όμως οι διαφαινόμενες απώλειες εκεί θα είναι ταπεινωτικές για τη Μέρκελ, καθώς η εκλογική περιφέρειά της βρίσκεται σ’ αυτό το κρατίδιο.

Άνοδος AfD και σε εθνικό επίπεδο

Το AfD αυξάνει το ποσοστό του και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild. Αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη εβδομάδα, το AfD θα κέρδιζε 12% των ψήφων και θα γινόταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το κόμμα θα εξέλεγε βουλευτές στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2013.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...