Δημοσκόπηση του thebest.gr για τις Περιφερειακές εκλογές

Το thebest.gr δημοσιεύει σήμερα τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης έρευνας για τις περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα που διενεργήθηκε από την έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco.

Η δημοσκόπηση, όπως φαίνεται από την «ταυτότητα» της, έγινε την περίοδο 28 Απριλίου – 1 Μαΐου 2014, σε δείγμα 800 ερωτώμενων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και για λογαριασμό του thebest.gr.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, την δεδομένη χρονική στιγμή, το «δίδυμο» που φαίνεται να ξεχωρίζει, αναπτύσσοντας δυναμική εκλογής στον δεύτερο γύρο, είναι αυτό του υποψηφίου Περιφερειάρχη (υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ) Βασίλη Χατζηλάμπρου και του νυν Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Ο κ. Χατζηλάμπρου παρουσιάζει οριακό προβάδισμα , της τάξης του 0,1%, έναντι του κ. Κατσιφάρα (16,4% και 16,3% αντίστοιχα).

Και οι δυο φαίνεται να οικοδομούν μια διαφορά που φτάνει έως το 4,7% από τον υποστηριζόμενο από την Νέα Δημοκρατία Ανδρέα Κατσανιώτη ο οποίος, την δεδομένη περίοδο, καταγράφει ποσοστό 11,7% και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Ευθύμιος Σώκος με ποσοστό 9,5% ενώ πέμπτος στην πρόθεση ψήφου είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης (με την στήριξη του ΚΚΕ) Νίκος Καραθανασόπουλος, με ποσοστό 4,8% και ακολουθεί ο υποψήφιος που έχει την στήριξη της Χρυσής Αυγής Χρήστος Ρήγας, με ποσοστό 4,6%.

Πιο πίσω είναι οι Γιάννης Ζαφειρόπουλος με 1,9%, Γιώργος Κανέλλης(Οικολογική Δυτική Ελλάδα) 1%, Παναγιώτης Λαλιώτης (με στήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες) με 0,8% και Δημήτρης Δεσύλλας(ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με 0,7%.

Σημαντικό ποσοστό (13,3%) καταγράφουν όσοι απαντούν στην δημοσκόπηση ότι επιλέγουν Λευκό ή Αποχή ενώ μεγάλη είναι και η δεξαμενή όσων απαντούν Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ, που φτάνει το 19%!Σχεδόν ένας στους πέντε… Στοιχείο που δείχνει ότι μια μεγάλη μάζα του εκλογικού σώματος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί υπέρ κάποιου εκ των δέκα υποψηφίων Περιφερειαρχών.

Στην παράσταση νίκης καθαρό προβάδισμα καταγράφει ο νυν Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, με ποσοστό 19% έναντι 10% του Βασίλη Χατζηλάμπρου. Ακολουθούν οι Ευθύμιος Σώκος με 5%, Ανδρέας Κατσανιώτης με 4%, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Ρήγας με 1% ενώ, και εδώ, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων (59%) επιλέγει την απάντηση «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ».

Στην πρόθεση ψήφου και με βάση την κομματική «καταγωγή» των ερωτώμενων οι κ.κ. Χατζηλάμπρου, Κατσιφάρας και Κατσανιώτης συσπειρώνουν:

-Ο κ. Χατζηλάμπρου το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο κ. Κατσιφάρας το 41% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 15% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

-Ο κ. Κατσανιώτης το 34% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Διείσδυση στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει και ο κ. Σώκος, με 16% και 12% αντίστοιχα, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής περιόδου για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών η δημοσκόπηση της Alco που έγινε για λογαριασμό του thebest.gr δίνει μια καθαρή εικόνα των συσχετισμών, την δεδομένη χρονική περίοδο της διεξαγωγής της και αποτυπώνει την έως τώρα απήχηση των υποψηφίων Περιφερειαρχών και των συνδυασμών τους στην κοινή γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

(ΑΥΡΙΟ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ALCO ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ THEBEST.GR).



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...