Διάστημα: Η Ροζέτα δουλεύει στο χείλος ενός γκρεμού του κομήτη

Διάστημα: Η Ροζέτα δουλεύει στο χείλος ενός γκρεμού του κομήτη
Το χείλος ενός κρατήρα στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ αντικρίζει το μικρό σκάφος «Φιλαί», όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Αναπήδησε τρεις φορές

Το σκάφος προσεδαφίστηκε στο σημείο που έπρεπε αλλά απαιτήθηκε να γίνουν τρία αναπηδήματα για να διορθωθεί η θέση και ο προσανατολισμός του σκάφους πάνω στον κομήτη. Το πρώτο πήδημα ήταν αρκετά μεγάλο και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην θέση που έχει πάρει αυτήν την στιγμή, το μικρό σκάφος στηρίζεται στα δύο από τα τρία πόδια του. Στο σημείο αυτό το ηλιακό φως δεν είναι επαρκές για να γεμίσει τις μπαταρίες του σκάφους. Ωστόσο τα όργανα του «Φιλαί» λειτουργούν κανονικά.

Τρυπάνι στην… χρονοκάψουλα του σύμπαντος

Οι επιστήμονες της ESA δεν έχουν καταφέρει ακόμα να «γαντζώσουν» το σκάφος στο έδαφος. Χωρίς την αγκίστρωση θα είναι επικίνδυνο να αρχίσει η «γεώτρηση», μια από τις βασικές αποστολές του προγράμματος «Ροζετα» με στόχο να διαπιστωθεί η σύνθεση του κομήτη. Οπως πιστεύουν οι επιστήμονες οι κομήτες είναι «χρονοκάψουλες του σύμπαντος» καθώς διατηρούν αρχέγονες μορφές ζωής με τη μορφή οργανικών μορίων. Αυτές τις μορφές «ζωής» αναζητούν με την «γεώτρηση» που θα επιχειρήσει το «Φιλαί».

Η ESA  έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter τις φωτογραφίες που τράβηξε χθες το μητρικό σκάφος «Ροζέτα», στις οποίες φαίνεται το «Φιλαί» να απομακρύνεται στο κενό, πηγαίνοντας να συναντήσει την κομήτη 67Ρ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...