Διαλειμματική δίαιτα: Είναι αποτελεσματική;

Είναι γεγονός πως κατά καιρούς προκύπτουν διάφορα μοτίβα δίαιτας που υπόσχονται άμεση απώλεια σωματικού βάρους. Άλλα είναι αρκετά περιοριστικά, άλλα μονοφαγικά και άλλα απλώς περίεργα, σε σχέση με τη θεωρία στην οποία βασίζονται (όπως η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος). Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται λόγος για τη διαλειμματική δίαιτα ή νηστεία, η οποία έχει και ερευνητικό ενδιαφέρον.

Τι είναι η διαλειμματική δίαιτα;

Η διαλειμματική δίαιτα προτείνει την εναλλαγή ημερών νηστείας με ημέρες ελέυθερης διατροφής ή την αποφυγή κατανάλωσης φαγητού από το μεσημέρι και μετά. Τα μοτίβα που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής είναι το 1:1, δηλαδή μία ημέρα ελεύθερης διατροφής και μία ημέρα νηστείας, το 5:2, δηλαδή 5 ημέρες ελεύθερες και 2 νηστείας, καθώς και η κατανάλωση φαγητού μέχρι το μεσημέρι και μετά τίποτα.

Πως λειτουργεί;

Στο μοτίβο 1:1 και 5:2 η πρόσληψη είναι πολύ μικρή και αγγίζει το 20-25% της κανονικής πρόσληψης. Για παράδειγμα, αν η ποσότητα που σας αντιστοιχεί καθημερινά είναι 2.000 θερμίδες, τις ημέρες της νηστείας μπορείτε να καταναλώσετε 400-500 θερμίδες! Τι σημαίνει 400 θερμίδες; Ενδεικτικά: 1 ποτήρι ημιάπαχο γάλα μαζί με 1 τοστ (γαλοπούλα και τυρί) και 1 φρούτο. Μία άλλη εκδοχή της ημέρας νηστείας περιλαμβάνει την πλήρη αποχή από το φαγητό.

Έχει αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους;

Ερευνητικά έχει φανεί πως μπορεί να έχει αποτέλεσμα στη μείωση του σωματικού βάρους και τη διαχείριση του σακχάρου.

Αυτό οφείλεται στο ότι ενώ την ελεύθερη ημέρα κάποιος μπορεί να φάει όσο θέλει, η πρόσληψη τελικά δεν ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη και έτσι στο σύνολο της εβδομάδας οι θερμίδες που προσλαμβάνει το άτομο είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται και χάνει βάρος. Ας το δούμε και με αριθμούς: όταν τη μία ημέρα καταναλώσετε 400 θερμίδες και την ελεύθερή σας ημέρα 2.000 θερμίδες, το αποτέλεσμα είναι ότι στις δύο ημέρες το σύνολο είναι 2.400 θερμίδες, ενώ στην περίπτωση που τρώγατε κανονικά και τις δύο ημέρες, θα ήταν 4.000 θερμίδες. Άρα, αυτό το έλλειμα είναι που τελικά οδηγεί στη μείωση του σωματικού βάρους και τα επακόλουθα οφέλη.

Πώς επιδρά η διαλλειματική δίαιτα στην υγεία;

Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν πως έχει αποτέλεσμα και στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Οδηγεί σε καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα
  • Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η χοληστερόλη και η πίεση και τέλος
  • Βοηθάει στον έλεγχο της πείνας.

Ποια είναι τα μειωνεκτήματα που εμφανίζει η δίαιτα αυτή;

Ένα τέτοιο μοτίβο δίαιτας είναι δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι έρευνες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί είναι σε μικρό δείγμα και για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ημέρες δίαιτας είναι αρκετά υποθερμιδικές, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη πείνα και δημιουργεί δυσανασχέτιση.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...