Διαξιφισμοί για Βαρουφάκη και δημοψήφισμα ένα χρόνο μετά

Τρίτη 05/07/2016 – 19:53

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ                                                                                    

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς, επεσήμαναν σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις στην ΕΡΤ ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν αυτός που είχε προτείνει τον Φεβρουάριο του 2015 να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απαριθμώντας τους σταθμούς της διαπραγμάτευσης, υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε πως «μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες».

Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Για να συνεχίσει: «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ανέφερε επίσης πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Η απάντηση Βαρουφάκη

Μέσω του προσφιλούς στον ίδιο μέσο του Twitter αποφάσισε ο Γιάνης Βαρουφάκης να απαντήσει αφενός σε όσα του καταμαρτυρούν ο Νίκος Παππάς με τον Νίκο Κοτζιά στην παρέμβασή τους στην ΕΡΤ και αφετέρου σε όσα αποκαλύπτει ο συνεργάτης του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το Plan B του δραματικού καλοκαιριού του 2015. Θυμίζοντας ότι =είναι η «επέτειος» του δημοψηφίσματος όταν το ΌΧΙ συγκέντρωσε 62% ο πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου». Λίγο αργότερα σε δήλωσή του στο real.gr ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε – με αφορμή το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συζητηθεί στο τέλος Ιουλίου η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan B – ότι «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν αν δεν είχα Plan B».

Στην ίδια δήλωσή του επιβεβαιώνει, δε, ότι υπήρχε plan X υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμοζόταν «σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σια επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη, όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου».

«Πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την προσφυγή στις κάλπες και επιτίθεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά για τις συνέπειες που είχε για την Ελλάδα η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως το κόστος του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε έγκλημα, έφτασε στα 70 δισ. Ευρώ. «Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα – παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015.

Ένα δημοψήφισμα μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας. Αλλά και έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού. Το δημοψήφισμα αυτό κόστισε πολύ ακριβά. Το κόστος αυτό το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φφη Γεννηματά αναφέροντας ότι ο λογαριασμός από το δημοψήφισμα ήταν βαρύς για τον ελληνικό λαό.

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: 86 δις. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση», ανέφερε.

Πριν έναν χρόνο το ΚΚΕ είχε πει ότι το δημοψήφισμα, με το κάλπικο δίλημμα που έθετε, ήταν ναρκοθετημένο. Ότι το «ΟΧΙ» και το «ΝΑΙ» θα χρησιμοποιηθεί ως δήθεν έγκριση του λαού, για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την τρόικα.

Η συνέχεια είναι γνωστή στον ελληνικό λαό. Τα κόμματα του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» από κοινού ψήφισαν ένα νέο μνημόνιο, με βάση το οποίο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος του λαού, επεσήμανε το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Έλληνες. Έφερε τη χώρα στον γκρεμό και χαθήκανε δεκάδες δισεκατομμύρια.

Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όσα σιγά – σιγά αποκαλύπτονται δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο. Η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος. Και όλα να ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από το κόμμα, δηλαδή από την παρέα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...