Διατροφή: Πως να γυρίσω από τις διακοπές χωρίς περιττά κιλά;

Διατροφή: Πως να γυρίσω από τις διακοπές χωρίς περιττά κιλά;
Είστε σε πρόγραμμα διατροφής και ανησυχείτε μήπως στις διακοπές πάρετε το βάρος που έχετε χάσει και έτσι «πάνε οι κόποι σας χαμένοι» μέσα σε λίγες μέρες.

Γράφει η Αναστασία Φουντουκίδου Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Πραγματικά, η πλειοψηφία του κόσμου που φεύγει για λίγες μέρες από το σπίτι του και αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες γυρίζει με περιττά κιλά.

Τα κιλά των διακοπών μπορεί να είναι είτε αύξηση της λιπώδη μάζας στο σώμα, είτε κατακρατήσεις υγρών λόγω της κατάχρησης σε ζάχαρη και αλάτι και συχνά ο συνδυασμός και των δύο.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Τα έτοιμα γεύματα των εστιατορίων περιέχουν αρκετά γευστικά και μεγάλες ποσότητες σε αλάτι, παράλληλα η κατανάλωση γλυκισμάτων και παγωτών σημαίνουν μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης, έτσι το σώμα αναγκάζεται να αυξήσει την κατακράτηση εξωκυττάριου νερού και παρατηρούνται οιδήματα( πρήξιμο) που κάποιες φορές είναι και ορατά στα άκρα (π.χ. πρησμένοι αστράγαλοι).

Τι πρέπει να προσέξουμε στις καλοκαιρινές μας διακοπές για να προστατευτούμε από τα οιδήματα και τα περιττά κιλά;

Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα! Ακόμη και αν ξυπνήσετε αργά, πιείτε ένα ποτήρι γάλα με ένα φρούτο η ένα τοστ

Παραλία: τι μπορώ να έχω μαζί μου;

Πάρτε μαζί σας στην παραλία φρούτα, μπάρες δημητριακών, 2 μπισκότα ολικής ή καταναλώστε 1 δροσερό ζελέ φρούτων η 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

Τι θα πιω;
Η αυξημένη θερμοκρασία στην παραλία αυξάνει την εφίδρωση στο σώμα, κάτι που δεν το αντιλαμβανόμαστε εύκολα λόγω της επαφής μας με το νερό, αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών( κάλιο και νάτριο)από το σώμα.

Για να αποφύγετε τυχών ζαλάδες ή κράμπες στα πόδια, μη ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό όσο είστε στον ήλιο και να αναπληρώνετε μέσω της διατροφής σας το κάλιο (πλούσιες πηγές: μπανάνα, πατάτες, πορτοκάλια, κρεμμύδι, φρέσκα λαχανικά) που έχει αποβληθεί με τον ιδρώτα.

Θυμηθείτε πως, ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά ενώ δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μας έχουν ξεδιψάσει είναι διουρητικά, οπότε συμβάλουν και αυτά στην απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Αποφύγετε επίσης τα αναψυκτικά καθώς δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα θρεπτικό παρά μόνο αρκετές θερμίδες.

Οι χυμοί δεν είναι αθώοι από άποψη θερμίδων! Προτιμήστε μόνο φρέσκο χυμό ένα ποτήρι ανα ημέρα καθώς, μπορεί να έχει αρκετές βιταμίνες να σας προσφέρει αλλά συνοδεύονται και από αρκετές θερμίδες.

Προτιμήστε, μπύρα χωρίς αλκοόλη, ανθρακούχα νερά με λεμόνι, κρύο τσάι και αρκετό νερό.

Τι θα παραγγείλω ως κυρίως γεύμα;

Αποφύγετε οποιοδήποτε τηγανητό τρόφιμο! Ζητήστε να προσθέσετε μόνοι σας το λάδι στις σαλάτες σας και ελέγξτε εσείς την ποσότητα που θα βάλετε!

Εκμεταλλευτείτε την εποχή και καταναλώστε αρκετό ψάρι και θαλασσινά!

Μειώστε αρκετά την κατανάλωση υδατανθράκων όπως το ψωμί, και τα συνοδευτικά της μερίδας σας.

Προσπαθήστε να κάνετε ένα μεγάλο γεύμα προς το απόγευμα και άλλα τέσσερα μικρογεύματα την υπόλοιπη ημέρα.

Κολυμπήστε….
Στις διακοπές, «ξεκουράστε» το σώμα σας με κίνηση! Το κολύμπι, τα παιχνίδια στην παραλία, είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά σας, καθώς σας δίνουν το περιθώριο να κάνετε διατροφικές ατασθαλίες και να ισορροπήσετε το ενεργειακό σας ισοζύγιο με την κατανάλωση των θερμίδων στις δραστηριότητες σας.

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...