Διπλή έκπτωση και λοταρίες για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα!

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ!                                                                                  

Επιπλέον έκπτωση, στους φορολογούμενους που θα κάνουν τις συναλλαγές τους αποκλειστικά με κάρτες, ετοιμάζει το Οικονομικό επιτελείο!

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως αν κυριαρχήσει το «πλαστικό» χρήμα στην αγορά, τα έσοδα από την μείωση της φοροδιαφυγής θα μετρώνται σε δισεκατομμύρια και σε αυτό το πλαίσιο, το σχετικό νομοσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όμως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, πρέπει να πάρουν και το «οκ» των δανειστών και το θέμα αναμένεται να πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο δεύτερο μισό του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο, ήδη έχει προτείνει στους θεσμούς, να προβλέπεται επιπλέον έκπτωση φόρου, για  όσους συναλλάσσονται σχεδόν αποκλειστικά με «πλαστικό» χρήμα. Δηλαδή, για όσους κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους, με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, μέσω διαδικτυακής τραπεζικής ή μέσω ηλεκτρονικής εντολής. 

Πρακτικά, η έκπτωση προβλέπεται να προστίθεται στο αφορολόγητο, που και αυτό θα «χτίζεται» με την χρήση του πλαστικού χρήματος, ενώ μέσα στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και λοταρίες!

Η έξτρα- έκπτωση έρχεται γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στελέχη του υπουργείου παραδέχονται, πως η παροχή μόνο του αφορολόγητου ορίου δεν είναι αρκετή, για να τραβήξει τους φορολογούμενους στην νέα εποχή. Όμως μαζί με την αυξημένη έκπτωση στον φόρο, δημιουργεί κίνητρο και για τις επιχειρήσεις  και για τους φορολογούμενους να επιλέξουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Συγκεκριμένα, για να χτιστεί το αφορολόγητο, με ένα εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει κάθε έτος, ο φορολογούμενος να κάνει αγορές με κάρτες, ίσες με το 10% του εισοδήματος του, δηλαδή 1.000 ευρώ. Με το μέτρο ακόμα να μην έχει έρθει στην βουλή, αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για μετάθεση του, για την επόμενη χρονιά.

Όμως αν περάσει από τους δανειστές και ισχύσει το 2016, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις με κάρτες, μόνο για τους τρεις τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει πως οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο φορολογούμενος  θα έχουν όριο τα  250 ευρώ.

Οι μισές συναλλαγές στα σουπερ-μάρκετ, γίνονται με κάρτες!

Σημαντική η αύξηση της  χρήσης χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές στο λιανεμπόριο τροφίμων, αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σε έκθεσή του όπου τονίζονται τα σημαντικά  οφέλη στη μείωση της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής και στα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά παράλληλα σημειώνεται και πως  η αύξηση χρήσης καρτών προκαλεί σημαντικό επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών αυξήθηκε εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων μεσοσταθμικά από 4.5% σε 19.5%, με αύξηση για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ από 7.5% σε 35% με αυξητικές τάσεις. Αυτή τη στιγμή στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) η χρήση καρτών στις συναλλαγές φθάνει ακόμα και στο 50% των συνολικών αγορών.

Οι μισοί καταναλωτές (49%), 1 στους 2, δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πλέον πιο συχνά πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τις συναλλαγές τους και σημαντικότερη αύξηση παρουσιάζουν οι συναλλαγές  με χρεωστική κάρτα με τον αριθμό των συναλλαγών να αυξάνεται από 15 εκατ. περίπου σε 60 εκατ. περίπου (+300%) από το Α’ εξάμηνο του 2015 στο Β’ εξάμηνο του 2015, όταν οι πιστωτικές κάρτες παρουσιάζουν αύξηση από 23 εκατ. σε 29 εκατ. συναλλαγές (+25%).

  Ποιος φοβάται τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;

Μόνο οι φοροφυγάδες θα είναι χαμένοι των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ τα οφέλη για την Οικονομία, τους καταναλωτές και το Δημόσιο, είναι πολύ σημαντικά.

Το πλαστικό χρήμα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας και τη διοικητική τους συμμόρφωση.

Επίσης, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές του καταναλωτή και εξοικονομούν χρόνο, ενώ επιτρέπουν την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών για αγαθά και υπηρεσίες. Σημαντική είναι η συνεισφορά τους στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, αυξάνοντας κατ’ επέκταση τα  δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, σε ορίζοντα διετίας το πλαστικό χρήμα θα φέρει:

• Μείωση της παραοικονομίας στο τέλος της περιόδου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

• Αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ κατά, τουλάχιστον, 1 δις ευρώ ετησίως

• Μείωση του κόστους των προμηθειών για το Δημόσιο κατά, τουλάχιστον, 200 εκατ. ευρώ  ετησίως

• Μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, περίπου, 1 1,5 δις ευρώ ετησίως, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

• Μείωση της έκδοσης εικονικών τιμολογίων κατά, τουλάχιστον, 60%

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προβάλει ως μία ελπιδοφόρα λύση που, δεδομένης της υπερφορολόγησης και της ανεπάρκειας του παραδοσιακού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, μπορεί να διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να ελαφρυνθεί σε σχετικούς όρους ο σύννομος πολίτης και, ενδεχομένως, να καταστεί δυνατή η μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...