Διπλός τραπεζικός στόχος για ανακεφαλαιοποίηση και ιδιώτες επενδυτές

Διπλός τραπεζικός στόχος για ανακεφαλαιοποίηση και ιδιώτες επενδυτές

Στον αστερισμό της επερχόμενης ανακεφαλαιοποίησης κινείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, που θα δώσει και το στίγμα για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αγορά.  

Ο λογαριασμός είναι μεγάλος και όσο περισσότερο από το κόστος του βασικού σεναρίου αναλάβουν οι ιδιώτες, τόσο λιγότερο θα συμμετέχει το δημόσιο και άρα θα μειωθούν τα αναγκαία κεφάλαια που θα δανειστούμε από τους Θεσμούς.

Κανείς δεν θέλει οι ιδιωτικές τράπεζες να μπουν περισσότερο μέσα στο Δημόσιο. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αγορά, ούτε και οι ίδιες οι τράπεζες.

Όμως στην Φρανκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπάρχουν ανησυχίες  για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δείχνει να υιοθετεί συντηρητική προσέγγιση στη συνολική αξιολόγηση, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα αυξήσει το κεφαλαιακό έλλειμμα που προκύπτει από την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού (AQR -Asset Quality Review)  και το βασικό σενάριο, κάτι που απομακρύνει τους ιδιώτες επενδυτές.

Επίσης, μεγάλο θέμα που βαραίνει το σύστημα και το κάνει λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές είναι το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Αν και υπάρχει το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, η υλοποίηση του σχεδίου δεν έχει καν ξεκινήσει αφήνοντας μία μεγάλη «σκιά» στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.  

Bloomberg: Αυξημένες οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Την ίδια στιγμή αυξημένες ανάγκες στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών εντοπίζουν και ξένοι οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.  

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες φέρεται να έχουν ενημερωθεί από τις πως μετά από τους ελέγχους, ορισμένα περιουσιακά τους στοιχεία είναι υπερτιμημένα.

Αυτή η εξέλιξη, δυσκολεύει την κατάσταση, ανεβάζοντας τον πήχη, για τα ποσά που θα πρέπει να αντλήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση του. Ενδεχομένως το ποσό αυτό να φτάνει και κοντά στο μέγιστο που προβλέπεται στην νέα συμφωνία με τους δανειστές που είναι τα 25 δισ. ευρώ.

Αυτό θα σήμαινε ότι το δημόσιο θα δανειστεί περισσότερα και θα συμμετέχει περισσότερο στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.  

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Αν και η συνολική αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί συγκεκριμένα μεγέθη, η επιθυμία των ρυθμιστικών αρχών να υιοθετηθούν πιο συντηρητικές υποθέσεις για τις απομειώσεις και προβλέψεις ενδεχομένως να οδηγήσει σε κεφαλαιακές τρύπες.

Το πρακτορείο που δεν δίνει στοιχεία για τις πηγές του, φιλοξενεί μια δήλωση του Ρικάρντο Καρντόσο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρει πως, Βρισκόμαστε σε στενές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες (…) η  αξιολόγηση με επικεφαλής τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό είναι σε εξέλιξη και η Κομισιόν δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να προδικάσει αν θα απαιτηθούν τροποποιήσεις στα σχέδια αναδιάρθρωσης». Ένα ενδεχόμενο που δημιουργεί ανησυχίες στην αγορά και σε αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...