Διπλό “μπλόκο” στις πολεμικές αποζημιώσεις βάζει το Βερολίνο

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΩΣ “ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ”                                                                         

Νέα… μπλόκα εν έτει 2016 επιχειρεί να στήσει το Βερολίνο στον απόηχο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ για το αυταπόδεικτο δίκαιο του ελληνικού λαού για καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό.

“Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια”, ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει όταν η χώρα εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Όπως συμπλήρωσε ο κ.Τσίπρας “το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι επικοινωνιακό αλλά ένα ανοιχτό θέμα. Είναι θέμα τιμής για την Ελλάδα και δεν αφορά μαι αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία αλλά αφορά και τον ίδιο τον Γερμανικό λαό. Αφορά συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο ναζισμό”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού και από το μαρτυρικό Κομμένο στην Άρτα, στις 16 Αυγούστου, όπου την ίδια μέρα το 1943, 317 κάτοικοι του οποίου σφαγιάστηκαν από τους Ναζί. Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο σε διπλωματικό αλλά και δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσει τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Ωστόσο, σήμερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δεξί χέρι της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε να το… τακτοποιήσει: «Το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά», ισχυρίστηκε, αναμασώντας την πάγια θέση του Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ακόμα, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις».

Στο μεταξύ, ο Μάρτιν Σέφερ- σύμφωνα με την Deutsche Welle- δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο, πρόσθεσε ο ίδιος, ανήκει στον Νίκο Κοτζιά, με στόχο την εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών.

Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές». Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε από το Spiegel στη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά για ένα ζήτημα ανοιχτό.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...