Διψάνε για αίμα οι δανειστές στο Ασφαλιστικό!

Διψάνε για αίμα οι δανειστές στο Ασφαλιστικό!

Κατηγορία

kchalkiadakis
Κυριακή 10/04/2016 – 17:45

Διψάνε για αίμα οι δανειστές στο Ασφαλιστικό!

ΣΤΙΣ 20:00 ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ                                                 

 Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις

«Αίμα» θέλουν οι δανειστές και στην τελευταία στροφή της διαπραγμάτευσης, προβάλουν εξωπραγματικές απαιτήσεις, που η υλοποίησή τους θα εξαΰλωνε τις συντάξεις και θα εξόντωνε οικονομικά τους έλληνες! Η Kontranews, για μήνες προειδοποιεί για τις προθέσεις των τοκογλύφων που με εκβιασμούς και απειλές, έχουν βάλει στόχο την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την βαλκανιοποίηση μισθών και συντάξεων. Τώρα η επιβεβαίωση έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη, με την δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου,  μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με το «κουαρτέτο» για το Ασφαλιστικό, ότι «το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις. Ζητάνε περικοπές που δεν μπορούμε να τις κάνουμε δεκτές»!

Μετά από την τρίωρη συνάντηση του με τους υπαλλήλους των θεσμών, ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), για «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις. Μία βίαιη προσαρμογή των ελληνικών συντάξεων, που μνημόνιο με το μνημόνιο και 12 μικρές και μεγάλες μειώσεις από το 2010, καταρρέουν προς στα επίπεδα συντάξεων Βουλγαρίας.  

 Το ΔΝΤ θέλει να κουρέψει 700 εκατ. από τις συντάξεις!

 Όλα δείχνουν ότι, με την απαίτηση της επικεφαλής διαπραγματεύτριας του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βάζουν «φράγμα» στην αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα 700 εκατ. ευρώ που χρειάζεται να εξοικονομηθούν ακόμα από το Ασφαλιστικό, θέλει να βγουν από την περικοπή των επικουρικών! Ένα τέτοιο «ψαλίδι» θα σάρωνε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, καθώς τα ποσά που θα λάμβαναν στο τέλος οι συνταξιούχοι, θα είχαν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν και το 50%!  

«Σφαγείο» 50% στις επικουρικές θέλει το ΔΝΤ! 

 Αν περάσουν οι Θέσεις Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που έχουν παραξενέψει ακόμα και τους Ευρωπαίους δανειστές για την αυστηρότητά τους, τα σενάρια είναι δύο. Αν το «μαχαίρι» πέσει σε όλες τις επικουρικές, τότε όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν μέσες περικοπές 20% στις συντάξεις τους, ενώ αν το «κουτσούρεμα» ξεκινήσει από τις επικουρικές συντάξεις 100-120 ευρώ και πάνω, τότε οι περικοπές στις επικουρικές, αναμένεται να αυξηθούν με μέσο όρο που θα αγγίζει το 40%!  Αυτό αν συνδυαστεί με την μείωση έως 20% στα εφάπαξ και το σφαγείο στα μερίσματα Δημοσίου,  μέχρι και 32%, τότε η εικόνα καταστροφής που επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πλέον ξεκάθαρη. Από την άλλη, σύμφωνα με τον υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις έχουν «κλειδώσει» στο 40,77% για σύνολο 40 ετών ασφάλισης.

Τα ραντεβού στις ΗΠΑ  κρατούν το «κλειδί» για το χρέος

 Με την διαπραγμάτευση να έχει πάρει χαρακτήρα αγώνα δρόμου, για την επίτευξη μίας πρώτης συμφωνίας πριν την αναχώρηση του «κουαρτέτου» για την Ουάσινγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου). Εκεί αναμένεται να ανοίξουν όλοι οι «παίχτες» τα χαρτιά τους και να γίνει μία συνολική διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το ελληνικό χρέος, η οποία θα βασίζεται στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί και το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο. Ειδικά για το χρέος, οι θεσμοί αναμένεται ότι θα τα «συμφωνήσουν» μία ημέρα νωρίτερα, στις 14 του μήνα στο κλειστό ραντεβού του Ουάσινγκτον Group, όπου θα συμμετέχουν, τόσο οι θεσμοί όσο και άλλοι άνθρωποι «κλειδιά» για την πορεία του προγράμματος. Στο περιθώριο των συμβουλίων, μία συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ θεωρείται σίγουρη, ενώ από την πλευρά του Ταμείου εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση ότι, χωρίς «ελάφρυνση» του χρέους το πρόγραμμα, απλά δεν βγαίνει!  Συγκεκριμένα, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Αντρέα Μοντανίνο, η θέση του της κυρίας Λαγκάρντ είναι ξεκάθαρη εδώ και αρκετό καιρό.  «Αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Αυτό είναι και το σημείο τριβής μεταξύ των δανειστών.  Ο ίδιος τονίζει ότι, «θεωρώ μεν σημαντικό να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας με το ΔΝΤ, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος».

 «Πυρετός» συσκέψεων στο Μαξίμου για να κλείσει η συμφωνία!

Πρωί Δευτέρας, να υπάρχει συμφωνία στα δύο κείμενα με τους δανειστές, είναι ο στόχος του Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να προετοιμάζει για ακόμα μία μαραθώνια συνάντηση με το κουαρτέτο, που ξεκίνησε στις τέσσερεις το απόγευμα της Κυριακής και αναμένεται να τελειώσει τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πριν την συνάντηση, τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος,  Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν από τις δύο το μεσημέρι  διαβούλευση με τον πρωθυπουργό.

Το κλίμα της διαπραγμάτευσης, έδωσε μέσα από τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών τα ξημερώματα της Κυριακής, λίγο πριν τις τρεις, εξερχόμενος από την μαραθώνια συνάντηση με τους δανειστές.  «Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο,(σ.σ. την Κυριακή)  το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι. 
 

Το μεγάλο «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί

 Τα «κόκκινα» δάνεια, παραμένουν εμπόδιο στην συμφωνία, με τους δανειστές να μην δέχονται τυην νέα συμβιβαστική ελληνική πρόταση που περιλάμβανε όριο προστασίας 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και προστασία 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια. Αντίθετα, παραμένουν σχεδόν εμμονικά προσηλωμένοι στην απαίτηση τους για ξεπούλημα όλων των δανείων είτε είναι «κόκκινα», δηλαδή μη εξυπηρετήσιμα, είτε είναι «πράσινα», δηλαδή εξυπηρετούνται κανονικά! Θέλουν όλα να πωλούνται στα «κοράκια» των διεθνών αγορών, τα κερδοσκοπικά funds, που ετοιμάζονται να στήσουν «μαγαζί» στην ελληνική αγορά.  Μοναδική προστασία που φαίνεται να δέχονται οι θεσμοί, είναι αυτή για τα στεγαστικά δάνεια με κριτήρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή για μόνο για τους οικονομικά πιο αδύναμους οφειλέτες, αλλά ακόμα και εδώ θέλουν να υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια τριών ετών!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...