Δραγασάκης: Μέτρα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετά τα stress test της ΕΚΤ

Δραγασάκης: Μέτρα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετά τα stress test της ΕΚΤ

«Μετά τα stress tests, η Πολιτεία θα εξετάσει πως συγκεκριμένα θα συμβάλει στην κοινωνικά υπεύθυνη αντιμετώπιση», της υπερχρέωσης λόγω «ελβετικού φράγκου», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργο Καρρά. Συγκεκριμένα, για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είπε ότι θα πρέπει να εισαχθούν γενικότερα μέτρα για το μέλλον. Εάν κάποιος πχ θέλει να πάρει δάνειο σε βρετανική λίρα, αν αλλάξει λόγω υποτίμησης η σχέση κατά 20% να μπορεί να το μετατρέψει σε ευρώ. «Το πάθημα χρειάζεται να γίνει μάθημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα του υπερδανεισμού, τον οποίο όπως είπε, οι τράπεζες όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά ευνόησαν, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία και την υπερχρέωση. Ο ίδιος, τόνισε ότι πλέον διαθέτουμε μηχανισμούς έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, που αν τους είχαμε προ κρίσης, θα είμασταν σε καλύτερη θέση.  Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισε ότι είναι ανοικτή στο διάλογο και στο συνυπολογισμό κάθε χρήσιμης πρότασης για την κοινωνικά υπεύθυνη αντιμετώπιση Κάθε λύση, όμως, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και να μην δημιουργεί νέα, προβλήματα.

 

Δεδομένου ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω δύσκολων ελέγχων από την ΕΚΤ, δεν μπορεί να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα άλλαζε τα δεδομένα, στα χαρτοφυλάκιά τους. Όμως, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών η κυβέρνηση θα εξετάσει προσφερόμενες λύσεις για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του «bail in». Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες λόγω συρρίκνωσης, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία παρατηρητηρίου χρεώσεων για να αποφευχθούν καταχρηστικές χρεώσεις από τις τράπεζες. 

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γ. Καρρά για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με τα stress test ανοιχτά δεν μπορεί να γίνει τίποτα. “Μια χώρα που το έκανε απειλήθηκε με bail in” τόνισε. “Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση με τις τράπεζες. Μετά τα stress test θα κάνουμε και καταγραφή να δούμε που βρισκόμαστε. Το κράτος έχει την ευθύνη, η εποχή που νομίζαμε ότι οι αγορές τα λύνουν αυτά έχει παρέλθει. Και η εποπτεία που ασκεί η ΤτΕ δεν αρκεί, δεν αντιμετωπίζει πχ προβλήματα των καταναλωτών”.

Σημείωσε ότι γενικά η Ελλάδα έχει τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. “Θα πιεστούμε να τα μειώσουμε. Όμως εάν έχουν πχ 1 δισ. οι τράπεζες για τον σκοπό αυτό πως θα κατανεμηθεί; Υπάρχει ένα θέμα κοινωνικών κριτηρίων. Δεν θα πω ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εισάγουν και το στοιχείο της φοροδοτικής ικανότητας αλλά να μπουν και κοινωνικά κριτήρια. Οι μισοί Έλληνες δεν χρωστάνε”.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Μπούρα για το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Μάνδρα με κίνδυνο να μην υπάρχει καμία τράπεζα στην περιοχή, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και απάντησε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, όπως με τα φαρμακεία, να μην υπάρχει πόλη ή κωμόπολη χωρίς υποκατάστημα και μια ευρύτερη ρύθμιση για την πρόσβαση πολιτών στις βασικές υπηρεσίες με κόστος που να μην δημιουργεί προβλήματα. Τέτοια θέματα είναι και στην Χάρτα Δικαιωμάτων της ΕΕ, θα πρέπει να γίνει ένα παρατηρητήριο χρεώσεων τραπεζών για διάφορες υπηρεσίες , για καταχρηστικές χρεώσεις και να αντιμετωπίζονται ευρύτερες ελλείψεις».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/326224-Dragasakes-Metra-gia-ta-daneia-se-elbetiko-phragko-meta-ta-stress-test-tes-EKT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...