Δυνατή η επιστροφή στις αγορές το 2017, εκτιμά ο Γ. Μουρμούρας

 Ανοιχτός είναι ο δρόμος για να επιστρέψει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, το πρώτο τρίμηνο του 2017!  Κόντρα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία, το 2017 μπορεί να είναι το έτος που επιστρέφει η κανονικότητα στην χρηματοδότηση, αρκεί να ξεπεραστούν τα άμεσα εμπόδια και να γίνει χρήσει όλων των εργαλείων που έχει στην διάθεσή της η χώρα.

 Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας, σε ομιλία του στην Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι είναι δυνατή η επιστροφή και μάλιστα τόσο νωρίς, όσο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αρκεί να προχωρήσει ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ήταν καταλύτης για την επιστροφή της στις διεθνείς χρηματαγορές κάποια στιγμή εντός του πρώτου τριμήνου του 2017» είπε ο κ. Μουρμούρας

Τροχοπέδη, θα ήταν μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

 Η Κομισιόν διαμέσου του Επιτρόπου Μοσκοβισί, εξέφρασε την επιθυμία η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σε ταχεία ολοκλήρωση συμφωνεί και η κυβέρνηση, αλλά οι διαφορές με τους δανειστές είναι σημαντικές, ειδικά στο θέμα των Εργασιακών. Η πρώτη αξιολόγηση ήταν να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2015 και παραλίγο να μας πιάσει ο Ιούνιος του 2016. Παρά την καθυστέρηση, η συμφωνία επετεύχθη τον Μάιο, αφήνοντας 15 προαπαιτούμενα για το καλοκαίρι, από τα οποία το τελευταίο πέρασε από την βουλή εχθές το βράδυ!

 Όμως τα πράγματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα και το ότι καθυστέρησε η προηγούμενη δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα καθυστέρηση και η δεύτερη, αφού η πρώτη ήταν φορτωμένοι με το νέο φορολογικό και το νέο ασφαλιστικό, ενώ η δεύτερη αφορά μεταρρυθμίσεις, με εξαίρεση τα εργασιακά, δεν έχουν τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...