Δύσκολη η επόμενη μέρα για Κουβέλη-Καμμένο

Δύσκολη η επόμενη μέρα για Κουβέλη-Καμμένο
Η επόμενη μέρα μετά τις Ευρωεκλογές, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκει τις εσωτερικές διεργασίες στα κόμματα σε πλήρη εξέλιξη, καθώς τα επιτελεία αποτιμούν τις δυνάμεις τους και τα αποτελέσματα της κάλπης.

Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης για τις Ευρωεκλογές είναι σίγουρα η Δημοκρατική Αριστερά Προοδευτική Συνεργασία η οποία καταποντίστηκε συγκεντρώνοντας μόλις 1.2%, βρέθηκε εκτός Ευρωβουλής και την προσπέρασαν ακόμη και κόμματα που μέχρι πρότινος δεν έδειχναν να έχουν καμία δυναμική.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έκαναν λόγο για «καταστροφή» και απέδιδαν ευθύνες στον Φώτη Κουβέλη για τους χειρισμούς του τους τελευταίους, μήνες, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος παραδέχθηκε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Το κόμμα οδεύει προς ένα έκτακτο Συνέδριο απολογισμού του αποτελέσματος, ωστόσο, σημαίνονται στελέχη φαίνεται πως ζητούν ανοιχτά από τον κ. Κουβέλη να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο για να προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ.

Ο Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι «Πρέπει να διευκολύνει ο Κουβέλης».

Εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν, με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, οι σχετικές διαδικασίες, καθώς από τις κάλπες προέκυψε πλήρης αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας σε σχέση με τις συμμαχίες και την έξοδο από την κυβέρνηση.

Αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης, τον οποίο αρκετοί θεωρούν ως διάδοχο του Φώτη Κουβέλη, έθεσε με κομψό τρόπο ζήτημα αποχώρησης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο βουλευτής επικρατείας της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για πολλά λάθη του Φώτη Κουβέλη, αναφέροντας ότι έχει «πολιτική απόσταση» από τον πρόεδρο του κόμματος. «Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ελπίδα για μία μεγάλη ανάκαμψη», είπε, επισημαίνοντας ότι «αν η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίσει υπεύθυνα, σοβαρά, ειλικρινά, με δημοκρατική αντίληψη, αλλά και με αποφασιστικότητα, να αναζητήσει και να εντοπίσει τις αιτίες- εγώ είπα ποιες είναι κατά τη γνώμη μου- της ήττας και να δει πώς θα αλλάξει τις πολιτικές που οδήγησαν εδώ».

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου σημείωσε ότι ένα κόμμα κουρασμένο, που βιώνει σήμερα την πολιτική του θλίψη, «ποιος θέλει να το οδηγήσει σε μία αναμέτρηση στρατοπέδων, σε ένα συνέδριο, για να γίνει τι; Να κερδίσει ποιος και γιατί; Για να επιβεβαιωθεί, όπως γίνεται συνήθως σε έκτακτες διαδικασίες, μία επανάληψη της κυριαρχίας ενός μηχανισμού; Πάμε καλά; Δηλαδή, να υπάρξει μία νέα, τυπική πλειοψηφία της υπάρχουσας πλειοψηφίας, μετά από την ήττα που έχει υποστεί; Τι θα λύσει αυτή η ιστορία; Κανένα ζήτημα δεν θα λύσει».

Εντονος προβληματισμός στους ΑΝΕΛ -Εκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη

«Βαριά πληγωμένοι» από τις ευρωεκλογές βγήκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφού έχασαν πάνω από τις μισές δυνάμεις που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο του 2012.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα συγκεντρώνουν το 3,45% των ψήφων, χάνοντας 4,05% των δυνάμεών τους από τον Ιούνιο του 2012, όταν είχαν συγκεντρώσει 7,51%, κάτι που δημιούργησε βαρύ κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπως αναδεικνύεται και από τις δηλώσεις βουλευτών σε διάφορα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπό τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις απώλειες που είχε το κόμμα του και τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει ένα «ανοιχτό συνέδριο διεύρυνσης» με στόχο την ενότητα των «αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, στόχος είναι η συνεργασία με τα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα τα οποία «δεν ασκούν επιρροή με τα ποσοστά που έλαβαν, αλλά αθροιστικά, αποτελούν σοβαρή πολιτική δύναμη».

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι το κόμμα του έχασε σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, περί τις 200.000 ψήφους, «ενώ αθροιστικά τα μικρά κόμματα έλαβαν 450.000 ψήφους».

Χαρακτήρισε επιτυχία για τους Ανεξάρτητους Έλληνες την εκλογή του κ. Γαληνού (γραμματέα των Ανεξάρτητων Ελλήνων) στον δήμο Μυτιλήνης, την εκλογή του στελέχους των ΑΝΕΛ κ. Πλακεντά ως αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την εκλογή του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτου, τον οποίο στήριξε και το κόμμα του.

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι το κόμμα του έχασε ψήφους οι οποίες μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και στα μικρά κόμματα, όπως το ΕΠΑΜ, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, και είπε ότι «στο συνέδριο θα καλέσουμε όλα αυτά τα κόμματα, να συνεργαστούν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Συνέδριο, το οποίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είπε επίσης, ότι σημαίνοντα ρόλο για το συνέδριο θα έχουν η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή και ο συνεργαζόμενος Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα αναλάβει καθήκοντα συνομιλητή με άλλους φορείς.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καμμένος θα προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση του κόμματος, ενώ ξεκίνησε ήδη από το δικό του περιβάλλον, αφού ζήτησε τις παραιτήσεις στενών συνεργατών του, όπως ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών, κλπ.

Εξάλλου, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι θα πρέπει «να συζητηθούν όλα, και κυρίως τα λάθη και οι παραλείψεις όλων μας, αρχίζοντας από εμάς και φτάνοντας μέχρι την ηγεσία». Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, πάντως, δεν τίθεται για την ώρα θέματα ηγεσίας -ανοιχτά τουλάχιστον- αλλά ήδη υπάρχει προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...