Δ.Κωνσταντόπουλος: «Ανάγκη για εθνική συστράτευση»

Η χώρα μετά την καταστροφική πενταετία της κυβέρνησης Καραμανλή βρέθηκε σε οριακό σημείο. Το έλλειμμα από το 3% που το άφησε το ΠΑΣΟΚ το 2003 εκτοξεύθηκε στο 15% μέσα σε μόλις 5,5 χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία, που είχε κλειστά τα αυτιά της στα σήματα κινδύνου που εξέπεμπε η Ευρώπη, ακόμα και στις ηχηρές προειδοποιήσεις που έκανε ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή στην προειδοποιητική έκθεση του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2008 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην οποία καταγραφόταν η ανάγκη για λήψη μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κινητοποιούσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, η ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά «θωρακισμένη» ήταν.  Παρόλ’ αυτά η Δεξιά παράταξη συνέχιζε την επανίδρυση του κράτους με τη γαλάζια συνέντευξη και τη πρακτική των «κουμπάρων».

Χρειάστηκε να περάσει η διακυβέρνηση της χώρας το 2009 στο ΠΑΣΟΚ, να κρυφθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας πίσω από αυτό, να δημιουργηθεί ένας διχαστικός διαχωρισμός των Ελλήνων σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» και να ακολουθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές προκειμένου να προσανατολιστεί η ελληνική οικονομία στο στόχο του δημοσιονομικού εξορθολογισμού. Είναι άδικο λοιπόν σήμερα να κρίνεται τόσο σκληρά το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε μπροστά από μια καταστροφή και δε λύγισε, αλλά ανέλαβε την ευθύνη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να στηρίξει τη χώρα. Η Δημοκρατική Παράταξη του τόπου από την αρχή της κρίσης έκανε μια ιστορική επιλογή ευθύνης για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να βγει η χώρα από τα δημοσιονομικά αδιέξοδα. Δεν εκμεταλλεύτηκε με μικροκομματικούς όρους την οικονομική κρίση όπως όλοι όσοι επένδυσαν, είτε από την Αριστερά είτε από τη Δεξια, σε έναν δημοφιλή αντιμεταρρυθμιστικό λόγο χωρίς ρεαλιστικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε κατανοήσει ότι το παιχνίδι που έκανε ο κύριος Σαμαράς το 2012 για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εξαγγέλλοντας τα 17 δισεκατομμύρια στα περίφημα «Ζάππεια» είναι άκρως δημαγωγικό και δεν ταιριάζει με τις προκλήσεις της εποχής.

Η ανάγκη σήμερα για εθνική συστράτευση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Είναι απαραίτητο την επόμενη ημέρα των εκλογών να υπάρξουν οι συσχετισμοί που θα διαμορφώσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωτική διαπραγμάτευση για το χρέος και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Ένα περιβάλλον που θα δώσει τη δυνατότητα να ληφθούν πιο θετικά μέτρα για τη φορολογία, να στηριχθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, όπως το πακέτο του Γιούνκερ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ένα οικονομικό πλαίσιο που θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θέλει να διασφαλίσει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Πρέπει να είναι ο τρίτος πόλος, ο φορέας της τρίτης εντολής, ο καταλύτης και ο εγγυητής των εξελίξεων. Για να σχηματιστεί άμεσα μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερες εκλογές.

 

 

 

Δημήτρης Χ. Κωνσταντόπουλος

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...