ΕΒΕΠ: Χρειάζονται μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες

ΕΒΕΠ: Χρειάζονται μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες

Την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (όπως προβλέπεται άλλωστε από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό) ζήτησαν οι επιχειρηματίες, από την κυβέρνηση κατά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Κατά τη συνεδρίαση, τέθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, προτείνοντας ειδικά για τη Ναυπηγοεπισκευή, δύο κρίσιμες και άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι η διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο, καθώς και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κύριος Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων στην αγορά, θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας αλλά, κυριότερα, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες.

Τα θέματα που έθεσε αφορούν την ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών, ο εξορθολογισμός και διορθώσεις των εισφορών, η επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%, η αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας και η διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.

Αχτσιόγλου: Σύντομα η απόφαση για τις 120 δόσεις

Κατά την τοποθέτησή της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, επικαλούμενη τα βελτιωμένα μεγέθη της οικονομίας που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. 

Απαντώντας στο αίτημα της αγορά, τόνισε ότι η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.  Ειδικά για το θέμα των συνεπών εργοδοτών, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα αναγνωρίζουν τους συνεπείς εργοδότες , ενώ θα εξεταστούν και θεσμικές ρυθμίσεις για τη Ναυπηγοεπισκευή.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» πριν την πραγματοποίησή τους.

Ειδικά για το θέμα του «λουκέτου», δηλαδή κλεισίματος μίας επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας τονίστηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, ότι είναι απαραίτητη η διαβάθμισή του, καθώς και να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία. αφού η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304760-EBEP-CHreiazontai-meioseis-asphalistikon-eisphoron-stoys-synepeis-ergodotes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...