ΕΚΤ: Αύξηση 22% στο ελληνικό χρέος από το 2008 μέχρι το 2014

ΕΚΤ: Αύξηση  22% στο ελληνικό χρέος από το 2008 μέχρι το 2014

Tο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 22,2% του ΑΕΠ (του 2014) την περίοδο 2008-2014, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).  

Την περίοδο των μνημονίων, που η χώρα μας μπήκε στην «πρέσα» των δανειστών και ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε να κάνει την μία θυσία μετά την άλλη για να αντιμετωπιστούν τα αβάσταχτα χρέη της χώρας, το μνημόνιο αντί για «φάρμακο» που θα μειώσει το χρέος, αποδείχτηκε «φαρμάκι» αυξάνοντας το κατακόρυφα.

Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης των τραπεζών, αν και κράτησαν ζωντανή την Οικονομία, επιβάρυναν σημαντικά το ελληνικό χρέος. Μάλιστα με δεδομένο ό,τι από το 2008 μέχρι το 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, αν η σύγκριση γινόταν με το ΑΕΠ του 2008 η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Στην ίδια έκθεση φαίνεται πως υπήρξε αύξηση του χρέους και της μνημονιακής Ιρλανδίας κατά 22,6%, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Λιθουανία επιβαρύνθηκαν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η βοήθεια που δόθηκε στις τράπεζες έφερε νέα επιβάρυνση στο συνολικό δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης κατά 4,8% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα στήριξης των τραπεζών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση είχαν μεγάλες επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος της χώρας μας, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δείχνει ξεκάθαρα πως η επιβάρυνση ξεπερνά το 22%.

Σε ότι αφορά το χρέος της ευρωζώνης η βοήθεια στις τράπεζες το αύξησε κατά 4,8% του ΑΕΠ. Από την χρήματα που δόθηκαν στον τραπεζικό τομέα οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ανακτήσει μέχρι σήμερα το 40%.

Τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, και οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ανακτήσει περίπου το 40% από αυτά (3,2% του ΑΕΠ).

Το μεγαλύτερο χτύπημα, το δέχτηκαν οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη συνολική επίπτωση στο έλλειμμα να κυμαίνεται από 8% έως 13% του ΑΕΠ την περίοδο 2008-14.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ, «Τα ποσοστά ανάκτησης έως σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλά στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, ενώ είναι σχετικά υψηλά στην Ολλανδία (…) Τα ποσοστά ανάκτησης βελτιώνονται, αλλά είναι ακόμη σχετικά χαμηλά με ιστορικά δεδομένα».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...