ΕΚΤ: Αύριο η πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες

ΕΚΤ: Αύριο η πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες
Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια ύψους 174 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 167 δισ. ευρώ στη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης, τον Δεκέμβριο
Στη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες θα προσχωρήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της πολιτικής που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 0,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, και την οικονομία της να είναι στάσιμη, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ελπίζουν ότι η ζήτηση από τις τράπεζες στην πρώτη από τις έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs (όπως ονομάζει η ΕΚΤ την προσφορά 4ετών δανείων για την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία) θα κινηθεί στο υψηλότερο όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αυτή την εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια ύψους 174 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 167 δισ. ευρώ στη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ θέλει να πείσει τις αγορές πως εννοεί στα σοβαρά ότι θέλει να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με την αύξηση του ισολογισμού της στα επίπεδα που είχε αυτός στις αρχές του 2012. Πριν από 2,5 χρόνια, το ενεργητικό της ΕΚΤ ανερχόταν σε 3 τρισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 2 τρισ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΚΤ είναι τα TLTROs να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τις αγορές από την ίδια δεσμών τραπεζικών δανείων, που είναι γνωστές ως διασφαλισμένα ομόλογα (asset – backed securities, ABS). Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου των διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά – καθώς η αγορά των ομολόγων αυτών είναι ακόμη υποτονική – η υλοποίησή του μπορεί να αποδειχθεί μακρόχρονη. Ορισμένοι θεωρούν τα δύο πρώτα TLTROs ως την καλύτερη ευκαιρία για την αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ γρήγορα, χωρίς να προσφύγει σε μία πλήρους κλίμακας ποσοτική χαλάρωση. Συνολικά, ο ισολογισμός της ΕΚΤ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 985 δισεκ. ευρώ από τις 6 συναλλαγές TLTROs και τις αγορές διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά λίγο πάνω από το ένα τρίτο του ποσού αυτού θα αντισταθμισθεί από τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων που πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία λήγουν το 2015.

Με τις έξι συναλλαγές TLTROs, που αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015, η ΕΚΤ θα προσφέρει δάνεια έως 1 τρισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα το 2014, ενώ τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις. Τα δάνεια αυτά είναι ελκυστικά, επειδή οι τράπεζες μπορούν να «κλειδώσουν» πολύ χαμηλά επιτόκια για 4 χρόνια, εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους για τον δανεισμό. Το κόστος των δανείων συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ που ανέρχεται σε μόλις 0,05%.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...