ΕΝΦΙΑ: “Χρυσώνουν” το χάπι με απαλλαγές στο Φόρο Ακινήτων

ΕΝΦΙΑ:
Τη λύση αυτή εξετάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εξαλείψει τον κίνδυνο ενός ακόμη γύρου κοινωνικής δυσαρέσκειας αλλά και ουσιαστικής ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα που δικαιούνται, με βάση τον νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.
Ο νόμος θέτει τρεις προϋποθέσεις προκειμένου ένας φορολογούμενος να περιορίσει ή να εξαλείψει τη βάσανο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η πρώτη, το εισόδημά του να είναι έως 9.000 ή έως 12.000 ευρώ προκειμένου για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Η δεύτερη συναρτάται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας: να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η τρίτη προϋπόθεση ορίζει ότι ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να έχει μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ακριβώς στην τρίτη προϋπόθεση είναι που έχουν κολλήσει οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ προκειμένου να εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση και να ανοίξει ο δρόμος για εκπτώσεις και απαλλαγές.

Η Φορολογική Διοίκηση δεν έχει στη διάθεσή της ηλεκτρονικά τα στοιχεία για τους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ετσι, για να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του νόμου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρουν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις και να τις υποβάλουν στη συνέχεια ενδεχομένως στις εφορίες.

Μετά το πολιτικό κάζο του ΕΝΦΙΑ και τις διαστάσεις που έχουν λάβει κοινωνικές αλλά και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να στείλω τους φορολογουμένους να μαζεύουν βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία» φέρεται να είπε σε συνεργάτες της η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί είναι αρκετές. Μία από αυτές προβλέπει την απαλοιφή της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας, για να τελειώνει το ζήτημα προτού διογκωθεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτείται νομοθετική παρέμβαση.

Οι διατάξεις νόμου αλλάζουν μόνο με νόμο και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία διορθώσεων των κραυγαλέων λαθών στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, με βάση την περυσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίζονταν για
4.000 οικισμούς ειδικές τιμές για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι τρελές επιβαρύνσεις που προέκυψαν για ακίνητα σε εκατοντάδες χωριά της περιφέρειας και τα βεβαιωθέντα έσοδα από 3,511 δισ. ευρώ θα υποχωρήσουν στην περιοχή των 3,2 δισ. ευρώ, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Με την ίδια τροπολογία θα επεκτείνεται και ο χρονικός ορίζοντας εξόφλησης του φόρου, κατά πάσα πιθανότητα έως τον Μάρτιο του 2015. Το ενδεχόμενο να γίνουν ευρύτερες διορθώσεις στην παρούσα φάση στον ΕΝΦΙΑ απορρίπτεται από πηγές του οικονομικού επιτελείου.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...