ΕΣΕΕ: Ο εμπορικός κόσμος δεν χρειάζεται «ασφαλιστική φορολογία»

ΕΣΕΕ: Ο εμπορικός κόσμος δεν χρειάζεται «ασφαλιστική φορολογία»

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 10/02/2016 – 16:08

Θεοδωράκης - Κορκίδης

Στ. Θεοδωράκης: Αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Το υπό συζήτηση ασφαλιστικό σχέδιο πρέπει να εξελιχθεί σε μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς να την πληρώσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, όπως γίνεται τόσα χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, κατά την συνάντηση του με τον Προέδρο του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Μία συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τους πολιτικούς αρχηγούς επάνω στις θέσεις και τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, κατά την οποία ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» και ο βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης επεσήμαναν ότι η υπό συζήτηση πρόταση για το ασφαλιστικό δεν συνιστά καν ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά είναι «μία καθαρά εισπρακτική πρωτοβουλία που τιμωρεί την επιχειρηματικότητα και αναδιανέμει τα εισοδήματα προς όφελος των μονίμως ευνοημένων του συστήματος». Παράλληλα, τόνισαν ότι,  το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η Κυβέρνηση στην αγορά δημιουργεί τελείως αρνητικό επενδυτικό κλίμα, καθιστώντας έτσι προβληματική την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Τέλος, η ασύμμετρη και ελλιπής αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και φορολογικού από την Κυβέρνηση είναι πιθανό να επηρεάσει το εμπόριο και τον τουρισμό της χώρας την ερχόμενη περίοδο, με προφανείς συνέπειες για την εθνική οικονομία και την προσπάθεια για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, «Υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επίσης και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020».

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ ο κ. Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό σχέδιο και ανέλυσε προς τον Πρόεδρο του Ποταμιού την πρόταση της Συνομοσπονδίας για την διευθέτηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, μέσω της κεφαλαιοποίησης και του «παγώματος» των οφειλών και της μετατροπής τους σε ασφαλιστικό χρόνο, με ταυτόχρονο δικαίωμα για αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου κατά την συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι «η πρόταση της ΕΣΕΕ θα επανενεργοποιήσει ανενεργούς ασφαλισμένους και ταυτόχρονα θα προσδώσει στον ΟΑΕΕ την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του».

«το υπό συζήτηση ασφαλιστικό σχέδιο πρέπει να εξελιχθεί σε μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς να την πληρώσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, όπως γίνεται τόσα χρόνια», είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι,  «εάν επιβαρυνθεί με πρόσθετα βάρη η επιχειρηματικότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας θα επιλέξει την «επιχειρηματική μετανάστευση», επιτείνοντας το αδιέξοδο που ήδη αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Θεοδωράκης - Κορκίδης

Σε αυτή την βάση, η ΕΣΕΕ προτείνει ως τον  μόνο δρόμο εξόδου από το αδιέξοδο την «συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα τις ΜμΕ, σε ένα περιβάλλον με επενδυτικές πρωτοβουλίες και κίνητρα, με λογικό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις όπως είναι το διασυνοριακό εμπόριο».  Στο τελευταίο επέμεινε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνοντας την οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η χώρα και η οικονομία της, καθώς χρήματα που αποκτώνται ή αποταμιεύονται με κόπο στην Ελλάδα, καταναλώνονται με ιδιαίτερη ευκολία στις αγορές των γειτονικών χωρών.

Τέλος, στην συζήτηση αναφέρθηκε ότι, ο εμπορικός κόσμος της χώρας έδειξε εντυπωσιακή αντοχή σε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε το μόνο που δεν χρειάζεται είναι πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, από την προτεινόμενη «ασφαλιστική φορολογία». Η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα και πρέπει να υποστηριχθούν οι παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ, προκειμένου και το σύστημα να καταστεί βιώσιμο αλλά και η αγορά να έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...