Είμαστε απομονωμένοι;

Είμαστε απομονωμένοι;

Ένα από τα «ατράνταχτα» επιχειρήματα που προβάλουν οι θιασώτες της «εδώ και τώρα» και «όπως νάναι» επίλυσης του αποκαλούμενου «Μακεδονικού», είναι εκείνο του κινδύνου διεθνούς απομόνωσης της χώρας.

 Τα ίδια έλεγαν βέβαια και για την Κύπρο, μετά το περήφανο ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» και διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αλλά και επί του συγκεκριμένου, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς, η χώρα δε βρίσκεται σε καμιά «καραντίνα». Τουλάχιστον στους διεθνείς οργανισμούς, έχουν γίνει κατανοητές, αν μη τι άλλο, οι ελληνικές επιφυλάξεις. Στον ΟΗΕ, η γειτονική χώρα έχει εισαχθεί με το προσωρινό όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), ενώ ως προς το ΝΑΤΟ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει  γίνει δεκτή η ελληνική θέση, πως δεν πρόκειται να ενταχθεί η γειτονική χώρα σ` αυτούς τους θεσμούς, αν δεν έχει προηγουμένως επιλυθεί συναινετικά, δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη της χώρας μας, το θέμα της ονομασίας. Είναι το λεγόμενο «κεκτημένο του Βουκουρεστίου», που αποτελεί, ως φαίνεται, τον κοινό τόπο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και το ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο, στις επικείμενες συνομιλίες. Που την είδατε την απομόνωση, βρε αδέλφια; Να συμπληρώσουμε ότι ακόμη και στο επίπεδο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παρά την, τουλάχιστον, πλημμελή παρουσία της ελληνικής πλευράς, η προσφυγή της γειτονικής μας χώρας, κατά του «βέτο» στο Βουκουρέστι, έγινε δεκτή μόνο ως προς το ένα σκέλος, δηλαδή ως προς το ότι η ελληνική στάση παραβίαζε τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που είχαν θεσπιστεί στο πλαίσιο της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» του 1995. Απορρίφθηκε όμως το πιο κρίσιμο σκέλος της προσφυγής, δηλαδή η απαίτηση των Σκοπίων να ακυρωθεί η δυνατότητα της ελληνικής πλευράς, να επαναπροβάλλει βέτο, για την ένταξη της FYROM στους λεγόμενους ευρωατλαντικούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ). Διατηρήσαμε, δηλαδή, το βασικό διαπραγματευτικό μας όπλο, προς δόξα όσων υποστηρίζουν ότι είμαστε απομονωμένοι.

Φαίνεται πως στη διεθνή κοινότητα, έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανόηση για τις εθνικές μας ευαισθησίες, απ` ότι ορισμένοι «φιλέλληνες» στην Ελλάδα. Κατανοούν, δηλαδή, ότι μια χώρα, μπορεί να υπερασπίζεται ότι προσδιορίζει ως εθνικό και ιστορικό κεκτημένο, ακόμη και κόντρα σε δυσμενείς συσχετισμούς. Το επιβεβαιώνουν πλήθος παραδειγμάτων, όπως η χρόνια διαμάχη της Κίνας με την Ταϊβάν ή ακόμη και μικρότερης σημασίας ζητήματα, όπως η κατοχύρωση της εθνικής «πατέντας» σε τρόφιμα. Τι δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι;

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/316315-Eimaste-apomonomenoi ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...