Είχαν κάνει φύλλο και φτερό τα προσωπικά δεδομένα 5 εκατ. φορολογουμένων!

Είχαν κάνει φύλλο και φτερό τα προσωπικά δεδομένα 5 εκατ. φορολογουμένων!
Πρόστιμο 115.000 ευρώ σε δυο εταιρείες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στοιχεία-σοκ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών εταιρείες διαχείρισης πληροφοριών, έρχονται στο «φως» μέσα από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (100/2014).

Με την απόφαση επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 115.000 ευρώ σε δυο εταιρείες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για την εταιρεία «ΡΑΝΝΕΡ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ε.Π.Ε» και την εταιρεία «ADD ΟΝΕ – Εμπορική – Εισαγωγική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης».

Για την πρώτη εταιρεία είχαν υποβληθεί καταγγελίες για αποστολή αζήτητων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (spam) για σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Στην εταιρεία διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι στους ηλεκτρονικούς της υπολογιστές βρέθηκαν μεταξύ άλλων: στοιχεία φόρου εισοδήματος που μπορεί να τηρεί μόνο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα στοιχεία – σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής – αφορούν σε πάνω από 5.000. 000 φορολογούμενους.

Ακόμη, εντοπίστηκαν στοιχεία γεννήσεων από τη δεκαετία του 1990 σε τρία μεγάλα μαιευτήρια της χώρας που αφορούν πάνω από 110.000 γεννήσεις, στοιχεία συνδρομητών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στοιχεία περίπου 200.000 κατόχων πιστωτικών καρτών από συγκεκριμένη τράπεζα, στοιχεία συνδρομητών του ΟΤΕ,, αντίγραφα εκλογικών καταλόγων ακόμη και λίστα μελών της Τ.Ο Βούλας του ΠΑΣΟΚ και κινητά τηλέφωνα μελών του κόμματος, κ.ά.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, η εταιρεία διατηρούσε τα αρχεία αυτά και τα χρησιμοποιούσε «χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων για να ανταποκρίνεται έναντι αμοιβής σε αιτήματα πελατών της για παροχή πληροφοριών». Με άλλα λόγια, στην εταιρεία καταλογίστηκε ότι εμπορεύονταν τα προσωπικά δεδομένα που παράνομα είχε συλλέξει και τα οποία διαβίβαζε έναντι αμοιβής σε μεγάλες εταιρείες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίπτωση διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία των πολιτών διαβιβάστηκαν στην εκκλησία της Σαϊεντολογίας που εδρεύει στη Δανία! Ακόμη από τους ελέγχους προέκυψε ότι στέλνονταν διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολύ μεγάλο αριθμό παραληπτών, οι οποίοι δεν είχαν καμία επαφή ούτε με τις δυο εταιρείες.

Στην απόφασή της Αρχή αναφέρει: «Η ΡΑΝΝΕΡ τηρεί πολλά και διαφορετικά αρχεία με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, για εξαιρετικά μεγάλο αριθμό φυσικών προσώπων (της τάξης των εκατομμυρίων φυσικών προσώπων σε πολλές περιπτώσεις) χωρίς συγκατάθεση τω υποκειμένων της επεξεργασίας, τα οποία δεν προέρχονται από δημόσια προσβάσιμες πηγές και τα οποία περιέχουν τόσο απλά όσο και ευαίσθητα δεδομένα, όπως αυτά που αφοορούν στους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας για την ιδιότητα του ΑΜΕΑ».

Τέλος, με άλλη απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (105/2014) επέβαλλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στην εταιρεία «Red Dot Communications» για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία με προσωπικά στοιχεία «επωνύμων» (παρουσιαστών, μοντέλων, επιχειρηματιών, κ.ά).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...