Εγκαίνια Ιερού Ναού Υπαπαντής στην Αρκαδία

Εγκαίνια Ιερού Ναού Υπαπαντής στην Αρκαδία
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο τέλεσε χθες με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου στο χωριό Περθώρι του νομού Αρκαδίας.
Την παραμονή των ιερών Εγκαινίων, ημέρα Κυριακή 29 Ιουνίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, έγινε η Κατάθεση των ιερών Λειψάνων από τον Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Καρύδη, εκπρόσωπο του Μητροπολίτου, και στη συνέχεια τελέστηκε στον νέο ιερό Ναό Μέγας Εσπερινός.
Το πρωϊ της Δευτέρας 30ης Ιουνίου, τελέστηκαν ο Όρθρος, η Ακολουθία των Εγκαινίων και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, με τη συμμετοχή Κληρικών από την Τρίπολη και τη γύρω περιοχή, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του ευσεβούς Λαού από το Περθώρι, την Τρίπολη και τα περίχωρα.

Το Περθώρι είναι μικρό παραδοσιακό χωριό, με χαρακτηριστικά πετρόκτιστα οικοδομήματα, που βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη, στον δρόμο προς την ιστορική Μονή της Επάνω Χρέπας. Σε παλαιότερες εποχές γνώρισε περιόδους ακμής και δόξας. Την εποχή της Τουρκοκρατίας οι περισσότεροι κάτοικοί του πολεμούσαν τον κατακτητή, ως κλέφτες στα γύρω βουνά.

Στην Ελληνική Επανάσταση το Περθώρι μετείχε ενεργά. Τότε διεθετε μεγάλο ένοπλο σώμα, με Οπλαρχηγό τον Εφημέριο του χωριού Ιερέα Γεώργιο Πουρνάρα, ο οποίος έλαβε και τον στρατιωτικό βαθμό του Χιλιάρχου από την προσωρινή επαναστατική Κυβέρνηση. Όταν ο Ιμπραήλ εισέβαλε στην Πελοπόννησο, ο Ιερέας και Οπλαρχηγός του χωριού επέλεξε 80 περίπου νέους περθωρίτες, που δεν είχαν οικογένειες ή άλλες σοβαρές υποχρεώσεις, και πολέμησε μαζί τους στο Μανιάκι στο πλευρό του Παπαφλέσσα εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Όπως είναι γνωστό, έπεσαν όλοι, θυσιαζόμενοι για την ελευθερία της Πατρίδος στις 20/5/1825.

Στη συνέχεια ο Ιμπραήμ τιμώρησε το Περθώρι, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων τους Ναούς του. Τότε κατεστράφησαν ο Ενοριακός Ιερός Ναός των Ταξιαρχών, ο Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου, που βρισκόταν στον χώρο του νέου Ναού, οι Ναοί (Εξωκκλήσια) του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Κυριακής κ.α. Διασώθηκε μόνο ο σημερινός Ενοριακός Ναός του Τιμίου Προδρόμου, επειδή ήταν Κοιμητήριο.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...