Εγκαίνια με 41 νεκρούς στην Ιερουσαλήμ – Οι μάχες έξω από το τείχος συνεχίζονται

Εγκαίνια με 41 νεκρούς στην Ιερουσαλήμ – Οι μάχες έξω από το τείχος συνεχίζονται

Στη σκιά του θανάτου δεκάδων Παλαιστινίων ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Μέχρι στιγμής 41 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, και περισσότεροι από 1600 έχουν τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Γάζα. Και δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών συνεχίζει να ανεβαίνει.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο τείχος που έχουν αναγείρει οι Ισραηλινοί. Οι διαδηλωτές χωρίστηκαν σε πέντε τμήματα, και απλώθηκαν σε όλην την περιοχή. Η απάντηση των Ισραηλινών ήταν άμεση. Χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις αληθινά πυρά προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Τουλάχιστον οι μισοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά στο τείχος.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει 45 Παλαιστινίους από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισραηλινή πλευρά.  Ο απολογισμός των νεκρών προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία. Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους. Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι και οι 86 χώρες με διπλωματικές αποστολές στη χώρα προσκλήθηκαν στην εκδήλωση, οι 33 επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν. Μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι από τη Γουατεμάλα και την Παραγουάη, που θα ανοίξουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ αργότερα αυτόν τον μήνα. Επιπλέον παρέστησαν εκπρόσωποι από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/331730-Egkainia-me-41-nekroys-sten-Ieroysalem-Oi-maches-exo-apo-to-teichos-synechizontai ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...