Εγκύκλιος για την πληρωμή των αναδρομικών από τους συνταξιούχους

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ 1.000 ΕΥΡΩ!                        

Το πώς θα πληρώσουν τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι, καθορίζει νέα εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Οι συνταξιούχοι θα επιστρέφουν στο Δημόσιο, το 1/10 της σύνταξής τους (για σύνταξη μέχρι 1.000 ευρώ) για να πληρώσουν το «ψαλίδι» στις συντάξεις.  Με την αναδρομική περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των μερισμάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκονται «προ των Πυλών»,  το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία  μέσα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων, που αλλάζει τους όρους για την είσπραξη μέσω παρακράτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα και επιδόματα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το ποσοστό του παρακρατούμενου ποσού διαμορφώνεται με βάση το ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης, με την εισαγωγή κλίμακας παρακράτησης. Με αυτόν τον τρόπο, για συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ σύνταξη το ποσό των αναδρομικών που θα κρατά το Δημόσιο, φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα ρύθμιση είναι πιο δίκαια, ενώ ταυτόχρονα το όλο πλαίσιο διαμορφώνεται με ευνοϊκότερο τρόπο για τους συνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων κλπ.

Αναλυτικά, στο κείμενο της τροπολογίας, ορίζεται ότι αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη, μέχρι ποσού 15.000 ευρώ, παρακρατούνται με απόφαση της/του Προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Δ/νσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα ποσά των συντάξεων, που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.

Οι μηνιαία δόση, δεν μπορεί να είναι παραπάνω από το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 50 ευρώ.

Αν για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει να καταβάλλεται η σύνταξη, πριν από την εξόφληση του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, τότε το υπόλοιπο θα εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...