Εκδόθηκαν οι “Ρωμιοπούλες” της Πηνελόπης Δέλτα με καθυστέρηση 75 χρόνων

Εκδόθηκαν οι
Χρειάστηκε να περάσουν 75 χρόνια για να εκδοθούν οι «Ρωμιοπούλες», το κύκνειο άσμα της Πηνελόπης Δέλτα.
Οι «Ρωμιοπούλες» είναι ένα τρίτομο μυθιστόρημα, αυτοβιογραφικό, μιας γυναίκας «εγκλωβισμένης στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το σαρκίο της, αλληλεγγύης με τον γυναικείο πληθυσμό μιας εποχής που ο βίος εκτός οικογενείας ανήκε στους άνδρες και οι γυναίκες δεν εκσυγχρονίζονται, παραμένουν καθηλωμένες στο χρυσό κλουβί τους, όπως η ίδια η Δέλτα η οποία ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός της» είπε η ερευνήτρια Ιωάννα Πετροπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην οικία Στεφάνου και Πηνελόπης Δέλτα, στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται από τη δεκαετία του 1990, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

«Κι ενώ οι Ελληνίδες αποτελούν το αντικείμενο εξιστόρησης στις Ρωμιοπούλες, η έγνοια της συγγραφέως για τη νεοελληνική ιστορία συγκροτούν το υφάδι του μυθιστορηματικού καμβά» πρόσθεσε.

Στην έπαυλη του 19ου αιώνα, η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε τις «Ρωμιοπούλες» που είχε ξεκινήσει το 1926 στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην Αθήνα έως το 1939.

H δράση του έργου τοποθετείται στην Aθήνα. O πρώτος τόμος με τίτλο «Tο Ξύπνημα» ακολουθεί πιστά τις νεανικές αναμνήσεις της Δέλτα, καταλήγει στον γάμο της ηρωίδας Δέσποινας Δαπέργολα το 1896. (η ίδια έχει παντρευτεί το 1895).

Σε μεγάλο τμήμα του, ο δεύτερο τόμος «H Λάβρα» καλύπτει δραματικά γεγονότα της περιόδου 1907-1909.

O τρίτος τόμος «Tο Σούρουπο» καλύπτει την περίοδο 1914-1920. Κυρίαρχη η παρουσία του ιστορικού πλαισίου και του Βενιζελισμού.

Oι Pωμιοπούλες τελειώνουν με την ήττα του Bενιζέλου στις εκλογές της πρώτης Nοεμβρίου του 1920. Kαι στην απελπισία της Δέσποινας για την εθνική συμφορά.

Αποτελεί μια τριλογία από 1.769 χειρόγραφα και σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίασης του Αρχείου Π. Δέλτα, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκδοσης, Αλέκο Ζάννα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ερμής».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...