Εκθεση – φωτιά του ΟΗΕ: Ολόκληρες πόλεις απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Εκθεση - φωτιά του ΟΗΕ: Ολόκληρες πόλεις απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την αλλαγή του κλίματος, εκτός εάν δράσουμε αμέσως προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανσή του με τη μείωση της καύσης των ορυκτών καυσίμων, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Εκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προσχέδιο της οποίας διέρρευσε σήμερα από το Bloomberg,αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα έπρεπε ήδη να θεωρείται επικίνδυνη καθώς τα άσχημα αποτελέσματά της είναι εμφανή.

«Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες αναμένεται να γίνουν πιο συχνά και η κλιματική αλλαγή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων» αναφέρεται στην έκθεση.

«Χωρίς πρόσθετα μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας πριν από το τέλος του 21ου αιώνα θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς κινδύνους κινδύνους, ευρέως διαδεδομένους και σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο» προειδοποιούν στην έκθεσή της η IPCC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο που διέρρευσε, αποτελεί το σχέδιο μίας σύνθεσης εκθέσεων, στην οποία συγκεντρώνονται τα συμπεράσματα των τριών προηγούμενων εκθέσεων της IPCC, στις οποίες γινόταν αναφορά για τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ το περιεχόμενο της έκθεσης αναμένεται να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες εκθέσεις, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη δύναμη της πολιτικής ρητορικής, ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών στο Παρίσι το 2015 προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία διεθνούς δράσης για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η τελική έκθεση, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να δημοσιευθεί στις 3 Νοεμβρίου σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη.

Η IPCC αναγνωρίζει στην έκθεσή της ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι δαπανηρά, σημειώνει όμως ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαρότεροι από την υπερθέρμανση και όσο καθυστερούν να ληφθούν μέτρα και δράσεις, τόσο πιο δαπανηρές θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

«Η υπερθέρμανση ήδη επηρεάζει όλες τις ηπείρους και όλους τους ωκεανούς και η περαιτέρω μόλυνση με αέρια που εγκλωβίζουν τη ζέστη αυξάνουν τις πιθανότητες για σοβαρές, διάχυτες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για ανθρώπους και οικοσυστήματα» προστίθεται στην έκθεση.

Μερικοί μόνο από τους κινδύνους είναι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, το λιώσιμο των παγετώνων, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πιο εκτεταμένοι καύσωνες.

Στην 127 σελίδων έκθεση αναφέρεται ότι από το λιώσιμο των παγετώνων θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 7 μέτρα και θα απειλήσει να καλύψει ολόκληρες πόλεις όπως το Μαϊάμι ή τη Μπανγκόνγκ και νησιωτικά συμπλέγματα όπως οι Μαλδίβες, το Κιριμπάτι και το Τουβάλου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...