Εκλογικός νόμος: “Μάχη” για τους 200 δίνει η κυβέρνηση

Δευτέρα 11/07/2016 – 21:49

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ 3% ΑΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ                                                          

Προσπάθειες να καταφέρουν να αλιεύσουν τρεις ακόμα ψήφους για να φτάσουν τις απαιτούμενες  200 καταβάλλουν από την κυβέρνηση, ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε λιγότερο από δέκα ημέρες και συγκεκριμένα το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

Κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος μετείχε στο χθεσινό μίνι υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό, έλεγε πως για το Μαξίμου «το ζήτημα είναι ανοιχτό». Παράλληλα, το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της ηγεσίας είναι ότι «στα μικρά κόμματα θα υπάρξουν αναταραχές». Το όλο εγχείρημα πάντως παραμένει εξόχως αβέβαιο δεδομένης της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συνδράμει την εν λόγω πρωτοβουλία. Μεμονωμένες περιπτώσεις αποτελούν οι θετικές ψήφοι των Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει κάποια κοινοβουλευτική έκπληξη και δεν «σπάσει» η γραμμή από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ή δεν βρεθεί κάποιος ανεξάρτητος βουλευτής να υπερψηφίσει ο νέος εκλογικός νόμος θα συγκεντρώσει τη θετική ψήφο 197 βουλευτών.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ 3% ΑΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της, η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για κατάργηση του 3%, ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μ. Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά. Στο ερώτημα εάν φάνηκε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων απάντησε: «Νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια και ενδεχομένως κι αν δει και την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μπορεί όντως αρκετοί να το ξανασκεφτούν».Ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε δηλώσει ότι είπε στον πρωθυπουργό, πως πρέπει να είναι «πιο γενναίο το βήμα», με κατάργηση του 3% και ειδικότερα να τεθεί όρος, πως για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% – και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.Επιπλέον, με τις δηλώσεις του ο κ. Νικολόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα δώσει την ψήφο του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Και θα το κάνουμε εμείς ως εκφραστές της κλασικής κεντροδεξιάς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν πολιτική και κομματική αφετηρία τη ΝΔ «και νιώθουμε άστεγοι» – και πως κατά συνέπεια, «η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επιτρέψει να εκφραστούμε χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...