Εκρηκτικό το κλίμα με τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Εκρηκτικό το κλίμα με τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 01/04/2016 – 20:38

Εκρηκτικό το κλίμα με τους πρόσφυγες

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ, ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα μας και η διαδικασία αποσυμφόρησης της κατάστασης αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη λόγω της άρνησης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Ο αναβρασμός που ξεκίνησε από την Ειδομένη και συνεχίστηκε στον Πειραιά έχει επεκταθεί πλέον σε όλους τους καταυλισμούς, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και οι αιματηρές συμπλοκές, τα επεισόδια, οι εντάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες και οι φόβοι των αρχών και της κοινωνίας γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι μετά τη χθεσινή μαζική εξέγερση εξαγριωμένων προσφύγων στη Χίο που «απέδρασαν» από το hot spot και βγήκαν με απειλητικές διαθέσεις στους δρόμους του νησιού.

Μπορεί το Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής να έθεσε ως προτεραιότητα την εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης, όμως τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολύ περισσότερα, την  ώρα που η έκρηξη βρίσκεται προ των πυλών καθώς όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.

Εξάλλου, και το άδειασμα του λιμανιού ή των ελληνοσκοπιανών συνόρων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν δέχονται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Όλα αυτά τα δεδομένα οδηγούν σε ένα πλήρες αδιέξοδο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να λυθεί μέσω της βίαιης οδού ή της αστυνομικής επέμβασης, αφού κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις ενώ έχει αποκλειστεί σαν τακτική και από την ίδια την κυβέρνηση.

Αυτό που χρειάζεται είναι να διαλυθούν άμεσα τα «γκέτο» που συνωστίζονται ασύντακτα και ανοργάνωτα χιλιάδες άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών και ταυτόχρονα να επιβληθεί σε όλες τις δομές φιλοξενίας η τάξη ώστε να νιώσει και η τρομοκρατημένη ελληνική κοινωνία πιο ασφαλής.

Μαχαιρώματα και «απόδραση» στη Χίο

Στους ήδη υπάρχοντες «πονοκεφάλους» του προσφυγικού ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες ώρες αυτός της Χίου.

Σήμερα το μεσημέρι 800 αγανακτισμένοι πρόσφυγες εγκατέλειψαν μαζικά το hot spot της ΒΙΑΛ και ξεχύθηκαν στους δρόμους του νησιού υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, «γκρέμισαν» την περίφραξη και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Πεζή και συνοδεία αστυνομικών κατέληξαν στο λιμάνι της Χίου, με σκοπό να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Είχε προηγηθεί μια νύχτα «κόλαση», με σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί ενώ ως εκ θαύματος –για μια ακόμη φορά- αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν με πρωταγωνιστές πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως Σύρους και Αφγανούς.

Κάποιοι από αυτούς έφεραν πάνω τους μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, τα οποία δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν. Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται.

Επίσης, στη διάρκεια των επεισοδίων σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot, καθώς και στους χώρους καταγραφής.

Με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη επί ώρες, επιτόπου επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Μετά τα έκτροπα αυτά η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου ζήτησε από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο φιλοξενίας, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο ίδιο πλαίσιο, περίπου 200 κάτοικοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης, ζητώντας το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, αναφέροντας μάλιστα ότι καθημερινά παραβιάζονται τα σπίτια τους.

Παράλληλα, ο δήμος Χίου στέλνει εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλοντας τη σύμβαση παραχώρησης του πρώην εργοστασίου στο Χαλκειός, όπου στεγάζεται το hot spot.

Στο συγκεκριμένο χώρο, αν και είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, κρατούνται περισσότεροι από 1.400 κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν ακόμη 200 παράτυποι αλλοδαποί, που έφτασαν στο νησί το προηγούμενο διήμερο.

Αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου, για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Έτσι, συνολικά περίπου 1.600 άτομα από τη Χίο κρατούνται έως ότου επαναπροωθηθούν στην γειτονική χώρα.

Επιπλέον, 2.574 πρόσφυγες κρατούνται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο και 218 άτομα στο κέντρο της Σάμου. Δηλαδή, περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Το τελευταίο 24ωρο από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου έφθασαν 400 πρόσφυγες. Από αυτούς, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 190 άτομα και στη Χίο 210.

Συνολικά στην Ελλάδα, ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει τις 52.000, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή.

Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι περισσότεροι από τους 5.350 αλλοδαπούς που «φιλοξενούνται» στον υπαίθριο καταυλισμό αρνούνται να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη μεταφέρθηκαν περίπου 630 άτομα σε δομές στην Ηλεία και τα Ιωάννινα, εντούτοις χθες οι πρόσφυγες δήλωσαν απροθυμία να φύγουν από εκεί. Από το πρωί τέσσερα λεωφορεία βρίσκονταν στο λιμάνι προκειμένου να παραλάβουν κόσμο με προορισμό διάφορα hot spots, ωστόσο μόλις 72 άτομα δέχθηκαν να επιβιβαστούν σε αυτά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Πειραιά είναι ότι και οι εκπρόσωποι του δήμου, που από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει το παρών εκεί για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες, πλέον αποχώρησαν μετά και τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

«Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει».

Στο μεταξύ, παρατηρείται μεγάλη αύξηση δερματικών παθήσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού και κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Για επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα ψώρας έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Μαρία Καλαμάρη.

Όπως τόνισε, η μετάδοση της ψώρας από το δέρμα του μολυσμένου ανθρώπου στο δέρμα του υγιούς γίνεται εύκολα με άμεση επαφή, για παράδειγμα να μοιραστεί κάποιος το ίδιο κρεβάτι με κάποιον άλλον. 

Σύλληψη επιτηδείων

Στη σύλληψη δύο νεαρών επιτηδείων, ενός 23χρονου και ενός 21χρονου, προέβησαν, σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «κατόπιν διενέργειας ελέγχου, οι ανωτέρω ημεδαποί κατελήφθησαν να διαδίδουν ψευδώς σε πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά προτρέποντάς τους να τους ακολουθήσουν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε αυτά οδικώς έναντι αμοιβής».

Αμφότεροι κατέληξαν με χειροπέδες και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Αναβρασμός και στα Ιωάννινα

Επεισοδιακή ήταν η άφιξη 210 μεταναστών και προσφύγων από τον Πειραιά στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά.

Όταν έφτασαν εκεί τα τέσσερα λεωφορεία αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι πρόσφυγες παρέμειναν για ώρες έξω από το hot stop και αρνούνταν να κατέβουν από τα πούλμαν. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, στις 3 τα ξημερώματα υποχώρησαν τελικά και δέχτηκαν να μπουν στις σκηνές.

Μάλιστα, τη νύχτα, επέστρεψαν μέσα στα λεωφορεία και προξένησαν ζημιές στα καθίσματα. Οι τέσσερις οδηγοί των λεωφορείων μετέβησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, και υπέβαλαν μήνυση για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.

Από την πλευρά τους οι πρόσφυγες καταγγέλλουν, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, καθώς ήδη ζουν εκεί 1.000 και πλέον άτομα. Ανάμεσά τους, ήταν και πολλοί πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στο κεφάλι κατά τα θλιβερά επεισόδια της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πολλοί υποστήριζαν πως χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία.

Αγανάκτηση κατοίκων στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη, το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο εν μέσω διαρκούς παραπληροφόρησης από επιτήδειους για δήθεν επικείμενο άνοιγμα των συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 13.000 πρόσφυγες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι κάποια στιγμή να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, για 15η ημέρα σήμερα παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή. Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αγανακτισμένοι και σήμερα προχωρούν σε διαμαρτυρία στη Γέφυρα του Αξιού.

«Εκεί που υπήρχε αλληλεγγύη και ανθρωπιά, τώρα υπάρχει αγανάκτηση. Κυρίως οι αγρότες της περιοχής χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα υπό κατάληψη χωράφια τους» δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

Χθες το πρωί, μέσα στον καταυλισμό δημιουργήθηκε νέα ένταση όταν ΜΚΟ επιχείρησε να αδειάσει ένα φορτηγό ξύλα για τους πρόσφυγες σε χωράφι που ανήκε στον Λάζαρο Ούλη, τον αγρότη που την Πέμπτη άρχισε να οργώνει το χωράφι του, δίπλα στις σκηνές.

Η σύζυγός του έδιωξε από το χωράφι τους την νταλίκα με τα ξύλα, τα οποία ξεφορτώθηκαν τελικά στη μέση του δρόμου απ’ όπου όρμησαν για να τα πάρουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

«Καμπανάκι» ΟΗΕ μετά τις ταραχές

Την «εντεινόμενη ανησυχία» της για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα και καταυλισμούς στην Ελλάδα εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του OHE για του Πρόσφυγες, μετά τα περιστατικά συγκρούσεων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογράμμισε ότι «χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω υποστήριξη από την ΕΕ για συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου στην καταγραφή και επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η «ανησυχία εντείνεται».

Στον «αέρα» οι επαναπροωθήσεις

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για την επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Όπως γνωστοποίησε, ο συντονιστής της Ε.Ε. για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι, είχε συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, καθώς, επικαλούμενη πολλές μαρτυρίες, αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν μαζικές αναγκαστικές επαναπροωθήσεις Σύρων στην πατρίδα τους.

Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν αυτοί οι ισχυρισμοί.

Γ. Μουζάλας: Το «αίσχος» θα σταματήσει

Για την συμφωνία με την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι «υπογράψαμε την καλύτερη συμφωνία στις συγκεκριμένες συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά. «Δεν  μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά ή κακά. Είμαστε δύσπιστοι και η αξιοπιστία της κρίνεται κάθε μέρα», ανέφερε.

Για την κατάσταση στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, που την χαρακτήρισε ως «αίσχος», ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε ότι «θα σταματήσει, θα πάρει τον χρόνο του, αλλά θα σταματήσει».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Οι πρόσφυγες κατέλαβαν την αποβάθρα στο λιμάνι της Χίου

Έφυγαν από το hotspot της Χίου και πάνε στην πόλη οι μισοί πρόσφυγες

Η κυβέρνηση ανεβάζει «στροφές» για την εκκένωση Ειδομένης – Πειραιά

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...